Minister geef ‘pechstudenten’ een warme kerst

Alex van Schreven de Vries 14 dec 2019

Je studententijd is leuk, maar ook duur. Want naast alle kroegentochten en borrels moet er ook gestudeerd worden en dat kost wat. Nieuwe studieboeken en collegegeld, je bent er behoorlijk wat geld aan kwijt. Zoals veel studenten bekostig ik mijn studie door te lenen en te werken. De studieschuld zo laag mogelijk houden is mijn doel, want op den duur wil ik ook een goede hypotheek om een huis te kopen.

Het afschaffen van de basisbeurs maakte studeren duurder. In ruil voor de afschaffing zou er geïnvesteerd worden in het onderwijs, waardoor de kwaliteit omhoog zou gaan. De eerste studenten in het leenstelsel, waaronder ik, hebben niet volledig kunnen profiteren van de opbrengsten. Deze ‘pechstudenten’ die begonnen te studeren tussen 2015 en 2019 krijgen nu een studievoucher van €2000,- om te besteden aan onderwijs.

Toen ik dit hoorde stond ik te juichen. Zo’n voucher zou een mooie compensatie zijn en zou onnodig veel lenen voorkomen. Ik zou deze voucher gebruiken om mijn master te bekostigen. Jammer genoeg bleken de pechstudenten weer pech te hebben. De voucher is pas 5 tot 10 jaar na het behalen je diploma te besteden.
Je kunt de voucher dus niet voor een master gebruiken. Zal ik de voucher 5 jaar na mijn diploma nog gebruiken? Ik betwijfel het. Eenmaal aan het werk is het weer een grote stap om in de studiebanken te gaan zitten. Laat staan dat veel werkgevers opleidingsbudgetten hebben.

Zo’n voucher moet gewoon in je studententijd te gebruiken zijn. Dat vonden Tweede Kamerleden Van der Molen en Westerveld ook. Zij diende een motie in, die ervoor zou zorgen dat studenten toch eerder gebruik konden maken van de voucher. Ondanks de aangenomen motie gaat het niet gebeuren. Minister van Engelshoven heeft laten weten dat het niet mogelijk is, omdat het een enorme aanpassing aan het systeem zou zijn, de wet aangepast moet worden en er onverantwoordelijke risico’s zijn in de uitvoering.

En zo zitten pechstudenten met de gebakken peren. Niet volledig profiteren van de kwaliteitsverbetering, wel moeten lenen. De voucher zou een mooie compensatie zijn, als je deze mag gebruiken in je studententijd. Met de kerstgedachten in het achterhoofd wil ik minister van Engelshoven oproepen om over haar hart te strijken en pechstudenten een warme kerst te bezorgen. Zorg dat studenten hun volwassen levens niet beginnen met een grote schuld. Zoek alstublieft een mogelijkheid voor studenten om hun voucher te gebruiken in hun studententijd of zorg voor een andere compensatie.