Slachtoffers Loverboys zitten in groep 8

Rachida Issaoui 19 okt 2019

Slachtoffers van loverboys worden steeds jonger.
Terwijl ze vroeger wekenlang bij het schoolplein hingen, zijn meisjes tegenwoordig binnen een week in de prostitutie. Het gaat het om meisjes die in groep 8 zitten, meisjes van 12,13 jaar.

Groep 8, het jaar van de musical, cito en kamp, het belangrijke jaar dat kinderen de overstap maken naar de middelbare school. Ik kan me bijna geen voorstelling maken dat zulke jonge meisjes in handen vallen van loverboys. Kennelijk begint het met naaktfoto’s die zijn verstuurd, meestal begint dan de chantage. Volgens onderzoek blijkt dat loverboys vroeger wekenlang als een stel hyena’s circuleerde bij het schoolplein. Die tijden zijn voorbij, tegenwoordig gaat het makkelijker. Binnen een week hebben ze meisjes aan het werk.

Hierdoor wordt ik wel aan het denken gezet over smartphones. Anno 2019 worden baby’s nog net niet geboren met een telefoon in de hand. Het wordt met de paplepel ingegoten tegen de tijd dat kinderen de groep 8 leeftijd hebben bereikt hebben ze al instagram, facebook, snapchat en twitter. Als we terug gaan naar het bovenstaande voorbeeld. Meisjes van 12,13 jaar dan vraag ik me af of het nodig is om deze jonge meisjes te confronteren met smartphones (geldt ook voor jongens).Want daar ligt dus het gevaar. Je geeft een jong kind een camera en toegang tot de wereld. En zegt ‘ga maar verkennen. Ik vraag me af dat niet te vroeg is.

Ik vraag me ook af in hoeverre ouders hun kinderen horen te controleren. En in hoeverre je social media toelaat. Als ouder heb je het zelf in de hand en je hoeft niet mee te gaan in de social media hype. Misschien moeten ouders het goede voorbeeld geven, stoppen met roken, betere voeding, meer beweging en minder op die verrekte telefoons en meer samen om die tafel en met elkaar in gesprek gaan. Ga met elkaar in gesprek en probeer het gebruik van de telefoon te beperken. Elk begin is een goed begin. En ouders geven het goede voorbeeld.

Berichten over loverboys en hun slachtoffers zijn afgrijselijke berichten. Het lijkt een ver van mijn bed show, maar gebeurt wel in Nederland. Daarom is het voor iedereen een wake up call om bewuster te worden van dit soort problematiek en ook wat betreft middelen die het voor deze daders gemakkelijker maakt. Deze middelen geven hen toegang tot minderjarigen kinderen. Wat mij betreft mogen ze de daders castreren of voorgoed opsluiten.