Melk is goed voor elk

Jan-Kees Verschuure 2 okt 2019

Wat zijn we toch een raar kikkerlandje, dacht ik gisteren tussen enkele indrukwekkende stortbuien door. We willen allemaal dat de files verdwijnen, terwijl de kipfilet niet duurder mag zijn dan een pak koekjes, en voilà: daar staan een tienduizendtal boeren met hun trekkers voor je op de snelweg. Voor wie de logica van deze zin ontgaat zal ik het even uitleggen. De boeren hebben er genoeg van door iedereen in Den Haag te worden gekoeioneerd. Houdt de BV Nederland aan de gang, aub. Maar doe dat wel zo goedkoop mogelijk, volgens de milieuregels en op eigen kosten.

Natuurlijk hebben de meeste boeren, net als de meeste Nederlanders, hun eigenbelang voorop staan. Niet zo gek dat ze dan de weg gaan versperren: dit is een manier om aandacht te vragen en werkt. Plots staan de hoge dames en heren op een podium om je dingen te beloven; zoiets duurt nooit lang in ons gezellige snelwegdorp.nl. De sympathie van de media is er ook meteen; ‘s avonds bij DWDD zaten twee boze boeren in een verder volledig Surinaamse aflevering.

De dagkoersen bepalen wat er gebeurt in dit land, want gaat morgen Sjaak Swart dood, wat ik niet hoop maar dit terzijde, dan zitten de journaals en talkshows echt niet meer vol met boeren. Die moeten zich beraden op nieuwe actie, want er verandert niets als de overheid het vlees niet duurder maakt, of de melk. En als dat toch gebeurt zal de opbrengst waarschijnlijk eerder de schatkist ingaan dan richting boer, en kopen de mensen minder agrarische producten. Ik begrijp die boeren wel.

Zet je trots opzij, beste boer. Start een camping op je erf, leg de rest vol met zonnepanelen. En beste regering: geef de boeren daartoe alle ruimte.