De eerste Nederlandse auto

Arlette Hovinga 1 okt 2019

Alexander Pechtold zit blijkbaar in een commissie die Nederlands Cultureel Erfgoed wil behouden. Daar moeten we dan een Marktconforme Prijs voor betalen, want da’s Belangrijk.

Volgens Alexander, die dacht ik toch wel wat ervaring heeft met per ongeluk expres verkeerd taxeren en voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, moeten we dus een eerlijke prijs voor kunst betalen. Wat die eerlijke prijs precies is blijft natuurlijk giswerk- een penthouse op Scheveningen schijnt immers ook maar een schamele 175.000 euro te kosten.

Afijn, we moeten de Eerste Nederlandse Auto op de lijst zetten, aldus Alexander. Om maar even een lumineuze ingeving te noemen, want de lijst Nederlands Cultureel Erfgoed is te kort, vindt ‘ie. Er staan slechts 700 schilderijen en dergelijke op, maar dus geen auto’s, Senseo-apparaten of vruchtenhagelslag. Daar moet verandering in komen, meldde Alex gisteravond op het NOS-journaal.

Nu durf ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te beweren dat ik een aantal mensen ken die nog wel wat suggesties voor die lijst kunnen verzinnen. We zouden bijvoorbeeld kunstenaars en artiesten die nog leven kunnen compenseren, om maar eens een wild idee te opperen.
Rembrandt en Rubens vind ik natuurlijk prachtig (je moet nooit grapjes maken over iemand die je lichaamsbouw ophemelt), maar misschien, heel misschien, is dit een piepklein kansje om eens te kijken naar het huidige culturele aanbod? En de manier waarop we daarmee omgaan? Ik wil verder niet provoceren hoor, maar misschien kan Alexander ‘Cultuur is van iedereen’ Pechtold daar toch eens over nadenken. Anders is straks iedereen dood en is er geen nieuwe Rubens opgestaan. Terwijl voluptueus juist zo in de mode is.