Sam de brandweervrouw

Lotje Bosman 27 sep 2019

Ik kan het me nog goed herinneren, omdat ik het toen ook al raar vond. Ik was een jaar of zeven en wilde buiten op het schoolplein aansluiten bij een spelletje. Om dat spel te kunnen spelen moest je een bepaalde ‘kleur’ zijn om de verschillende spelers te kunnen identificeren. Een van mijn potentiële speelkameraadjes, een jongetje van ook een jaar of zeven, vroeg welke kleur ik wilde zijn en ik zei natuurlijk mijn (destijds) lievelingskleur: geel. Ik kreeg te horen dat ik die kleur niet kon zijn want “dat is een jongenskleur”. De regels accepterende probeerde ik paars, oranje en zelfs blauw, maar dat waren allemaal ‘jongenskleuren’. Uiteindelijk bleek de enige ‘meisjeskleur’ (natuurlijk) roze te zijn en die was al bezet, dus ik moest wachten. Waarschijnlijk had ik volgens hem eigenlijk naar binnen moeten gaan en met barbies moeten gaan spelen (waar ik een hekel aan had).

Dit was niet de eerste of laatste keer dat ik in mijn kindertijd te maken kreeg met ‘onschuldige’ maar irritante stereotypering door leeftijdsgenootjes. Hadden deze kinderen zelf bedacht dat ik poppen leuk zou vinden en computerspelletjes niet omdat ik een meisje was? Natuurlijk niet! Dat waren hun ouders, de media, de speelgoedwinkels met aparte jongens- en meisjesafdelingen… Er zijn zoveel subtiele en minder subtiele, gegeneraliseerde verschillen tussen jongens en meisjes, mannen en vrouwen. Sam de Brandweerman alleen zal er niet voor zorgen dat een meisje denkt dat ze later niet bij de brandweer kan. Maar als ze tien verschillende voorbeelden ziet van brandweermannen en niet een van een brandweervrouw, vind ik het niet gek dat ze daar wel aan begint te twijfelen.

Minister Van Engelshoven wil hier verandering in brengen en tot nu toe krijgt ze schandaligerwijs veel tegenspraak van haar collega-ministers. Ze lijken het probleem niet te zien. Hoe wil je ooit gelijkheid tussen vrouwen en mannen creëren als we op jonge leeftijd al worden geconfronteerd met dingen die wel of niet ‘horen’ bij een bepaald geslacht? De wereld zit (nog steeds) vol met subtiel seksisme. En iedereen die beweert voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen te zijn, moet het er toch mee eens zijn dat dit aangepakt moet worden!