Vanwaar al die hoop?

Falko de Jong 20 aug 2019

Enkele weken geleden ben ik weer eens naar een wedstrijd van mijn cluppie Feyenoord geweest. Samen met de maat waar ik vroeger ook altijd ging zaten wij op de plekken waar we toen ook altijd zaten. Niet veel leek veranderd. De stadion muziek was nog het zelfde, de stoeltjes ook. De muntjes waren nog steeds prijzig. Maar gedurende wedstrijd leken er toch wat dingen te zijn veranderd sinds onze laatste wedstrijd.

Feyenoord speelt al sinds de voorbereiding wisselvallig. Het wint nauwelijks nog van middelmatige tegenstanders en dit lijkt iedereen zorgen baren. Om nog maar niet over de bestuurlijke crisis te beginnen.

Het team dat ik die dag zag spelen vond ik echt niet bagger slecht. Het was verre van goed. Maar het was wel echt. het gelijke spel was daarvan een goede weerspiegeling.

Nu 3 gelijke spelen verder kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de verwachting echt te hoog liggen voor dit seizoen. Op Fora zoals FR12 en FR-fans, en eigenlijk vrijwel alle overige sport media. zingt het rond van de kreten als " Feyenoord mag handen dicht knijpen met derde plek" en "Feyenoord al weer 4 punten achter op koplopers".

Daar moeten we duidelijk in zijn.

Feyenoord kan op dit punt van IEDEREEN Verliezen zonder dat het een schande zou zijn. Feyenoord zal zeer waarschijnlijk de groepsfase Europa league NIET Halen. En voor de laatste keer! Feyenoord wordt dit jaar GEEN kampioen. Sterker nog Het zal moeite hebben in de top 5 te eindigen.

En dat maakt (mij althans) geen donder uit. Doe het nou eens goed. Laat die jonge gasten spelen. Haal een aantal mislukte voetballers die hier weer opbloeien. Start gewoon weer eens vanaf 0%. Maar houd op met de Win now! mentaliteit. Denk aan over 3 a 4 jaar. Leer dit seizoen de lessen die een jonge ploeg moet leren. Maak Lol! Neem risico en wees niet bang voor die gekken op de tribune. En stel je niet in op prijzen. Dit seizoen moet je gaan zaaien, om in de toekomst te oogsten.

In de tijd dat mijn maatje en ik voor het eerst naar wedstrijden gingen was er niets te juichen, maar toch deden we dat. Kampioen werden we nooit meer dachten we. En toch bleven we gaan. sterker nog na het kampioenschap hadden we beide niets meer met de club. Gek om te constateren dat de aantrekkingskracht groter is als het slecht gaat met Feyenoord.

Overigens viel ons nog iets op. Iedereen die Max Verstappen zat te kijken tijdens de wedstrijd. Kappen daar mee! Neem het lekker op en kijk het s ’avonds. De club heeft je nodig!