Spinnen zijn nuttig, want die ruimen op

Sander van den Berg 2 mei 2019

“Astrid heeft een spin in haar hoofd,” zei Holleeder laatst in zijn laatste woord. Zijn woord tegen de rechtbank, tegen – wie zal het zeggen – de waarheid, maar sowieso zijn woord tegen de rest van het land. Want heel het land zit op de voorste rij bij de zaak van de eeuw.

Astrid heeft een spin in haar hoofd… De spinnen in Astrids hoofd zouden ervoor zorgen dat ze altijd het gevoel heeft dat iemand het op haar gemunt heeft. Het toeval wil dat ik lang geleden in de vierde groep van de basisschool als klein manneke met spillebeentjes een spreekbeurt hield over spinnen. Met een stem waarvan de toonhoogte zat op een level waar de Bee Gees jaloers op zijn, deelde ik mijn klasgenootjes mee dat ‘spinnen nuttige dieren zijn, want ze ruimen veel insecten op’.

Astrid mag blij zijn met de spin in haar hoofd. Samen met het engeltje op haar schouder waren deze twee kameraden misschien wel haar redding. Velen zijn bang voor spinnen, maar dit insect is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de liquidatie van het enige insect wat nog naarder is.

Holleeder zijn zus mag dan wel een spin in haar kop hebben, maar dan heeft haar broertje een vlieg in zijn hart. Een klein, vervelend, alsmaar zoemend klerebeest dat op de plek waar normaal gesproken het menselijk hart zit alle ruimte heeft om zijn irritante zelf te zijn.

Holleeder is de crimineel, maar ik ben niet de misdaadjournalist. Misschien dat ‘de neus’ niet voor alles wat hij (dan misschien ook wel niet) heeft gedaan de bak in moet. Maar als een OM levenslang eist, dan ga ik maar vanuit dat zij daar goed over nagedacht hebben. Je zou kunnen zeggen “hé schoenmaker, blijf bij je leest,” maar gelukkig ben ik naast misdaadjournalist ook geen schoenmaker.

Holleeder zal nooit meer iemand iets aan de neus hangen als het OM haar zin krijgt. Wat betekent dat ‘ie van zijn lang zal zijn leven niet meer de Amsterdamse binnenstad trotseert op een zwart scootertje. Een scooter die, afgaande op Holleeder zijn reputatie, naar alle waarschijnlijkheid opgevoerd is. Ook dat nog eens.

Het zal er vermoedelijk niet meer toe doen. De spin in ons hoofd mag het zeggen.