Het is een drieling geworden

Henny A.J. Kreeft 28 mei 2019

Het is wel een flinke bevalling geweest dit jaar, maar het is een drieling geworden: verkiezingen voor de Provinciale Staten, Waterschappen en Europa. Nu heb ik hier en daar al wat geschreven over de verkiezingen, maar ik wil hier ook nog wat kwijt, nl. het achterkamertjes gedoe.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik in de politiek iets niet begrijp, wat buiten mijn gezichtsveld afspeelt, dan bekruipt mij onmiddellijk het gevoel dat ik besodemieterd word, ja sorry, zo ben ik dan weer.
Zo kreeg ik een stuk onder ogen, waarin stond dat er gerekend is om de coalitie aan meer zetels in de Eerste Kamer te krijgen, i.p.v. 30 zetels heeft men er nu 32; nog steeds geen meerderheid maar het schijnt er beter uit te zien. En hier gaat het dus om: de ChristenUnie kreeg een extra zetel door een stem van het CDA en D66 kreeg een extra zetel, doordat CDA en VVD in drie provincies op D66 hebben gestemd. Hier moet je echt voor gestudeerd hebben aan de Hogeschool van Amsterdam om hier nog koek van te kunnen bakken. Doordat gepriegel op de kleine ruimte – lees: jullie stemmen niet op de eigen partij maar in die en die provincie op die en die om de coalitie een beter aanzicht te geven – wordt je als kiezer met een kluitje het riet ingestuurd of zoals ik al eerder heb gezegd: besodemieterd.
Wat zei u: transparante politiek? Gaat toch wiebelen, het woord transparant bestaat niet in de politiek, het is en het blijft achterkamertjes-politiek-bedrijven-nadat-de-kiezer-heeft-gestemd. En dan mogen we er ook nog niets van vinden ook !

Wat dus in de Eerste Kamer gebeurt, gebeurt natuurlijk ook in de Provinciale Staten; neem nu eens Zuid-Holland: de hele fractie van FvD stemt op ene heer Hiddema, behalve ééntje, die stemt op de SGP. Waarom vraagt u zich af? Wel: op deze manier kreeg de SGP een tweede zetel, maar vooral om een innige samenwerking tot stand te brengen tussen beide partijen, aldus beide fractievoorzitters, zodat ze samen in het college kunnen komen.
Maar het kan nog erger: twee PVV’ers in de provincie Utrecht die uit protest tegen het eigen wel of niet aanwezige beleid, mee stemden met FvD. Zou het dan niet handiger zijn om over te stappen naar die andere partij?

De volgende keer weer stemmen, zegt u? Ik weet het echt niet meer; mocht het zo zijn, dat alles wat transparanter vooraf zou worden, dan wil ik er nog eens over nadenken en anders verdwijnt mijn stemkaart in de papierbak.