Ik hou van terroristen

Laura Treuren 11 mrt 2019

Ja, je leest het goed! Maar… hoe kun je nu houden van het ‘kwaad’? Hoe kun je houden van mensen die het niet verdienen? Hoe kun je houden van mensen die de meest vreselijke dingen doen, vanwege een overtuiging?

Om te beginnen: wat is houden van? Wat is liefde? Ik quote: ‘Begrip, is de andere naam van de liefde’. Voor sommige mensen is houden van/liefde een te sterke benaming en dat snap ik! Dus hier een trick: we vervangen ‘liefde’ door ‘begrip’.

Elke terroristische aanslag begint als een zaadje en groeit uit tot een lelijke boom. Je kent ze wel, van die bomen die helemaal verwrongen en vervormd zijn. Weet je waarom ze er zo uitzien? Het is omdat ze onder stress begonnen zijn met groeien. Ze proberen zich een weg te banen, door de stress heen, tot aan het licht. Mensen zijn net zo. Sommige mensen doen lelijke, schadelijke dingen. Dat komt omdat ook zij geplant zijn in een verwrongen, stressvolle omgeving. Ze proberen hun weg te vinden naar het licht. Helaas leiden ze uiteindelijk tot duisternis.

Leg je hardvochtigheid eventjes opzij en je zult zien dat iedereen zijn best doet met wat hem is gegeven. Ga maar eens na. Als HUN geschiedenis JOUW geschiedenis was, als HUN lijden JOUW lijden was, als HUN niveau van bewustzijn JOUW niveau van bewustzijn was, dan zou JOUW denken, handelen en gedragingen precies hetzelfde zijn als die van hen. Henry Longfellow zegt het prachtig: ‘Als we de geheime geschiedenis van onze vijanden konden lezen, zouden we genoeg verdriet en leed in hen vinden om al onze vijandigheid te ontwapenen.’

‘Terrorisme’ is niet het probleem. Dat is een leugen die al veel te lang verspreid wordt. Er zijn geen terroristen! Er zijn mensen die terroristische daden verrichten. En er is een verschil! Wanneer je iemand een ‘terrorist’ noemt, ben je psychologisch niet meer in staat om DE PERSOON te zien. Betekenis: je ziet niet langer de oorzaken die het effect hebben gecreëerd dat een persoon terroristische daden gaat verrichten. Je vecht dus niet tegen personen/mensen, maar tegen een abstractie. En dat eindigt nooit.

Liefde betekent niet dat we onszelf niet mogen beschermen. Liefde betekent niet dat acties geen gevolgen mogen hebben of dat we niet mogen reageren met een duidelijke boodschap. Nee. Liefde betekent dat we dit alles doen vanuit een plaats met begrip. Als we een einde willen maken aan terrorisme, moeten we serieus worden over het begrijpen ervan.

Dit is niet toestemmen.
Dit is niet goedkeuren.
Dit is begrijpen.

DIT is liefde.