Een ode aan de (vrouwelijke) liefde

Mauro Boelens 14 mrt 2019

In het kader van #doeslief doe ik een beroep om eens extra lief te doen voor je wederhelft. Het is lang geleden en we leren elkaar op jonge leeftijd kennen. God, wat ben je leuk. Niet laten blijken natuurlijk want we zijn nog jong – en het gegeven dat het vriendinnetje van je nichtje is. Oeps. Toch slaat het spreekwoordelijke vuurtje ineens over en vinden we de liefde in elkaar – of in een vroeg stadium van je leven is het meer in teken van: ‘ik vind je lief”.

Enfin, het lijkt een romantisch jeugdliefdeverhaal te worden, maar niets blijkt minder waar. We verliezen elkaar gedurende tien jaar uit het oog en we bewandelen beide onze parallelle leefwerelden. Hoe had ik zo stom kunnen zijn om je te laten lopen? Maar niet getreurd, want plots – tien jaar later – zie ik je weer lopen en besluit ik maar eens bij je te gaan staan. Wie had kunnen denken dat de vlam weer zo makkelijk aan zou gaan? Ah, de liefde, daar zouden ze eens een liedje over moeten schrijven – of in dit geval een ode in de krant. Vlinders razen in je buik rond en de omgeving ziet er ondanks winterse perikelen rooskleurig uit; de grootste puzzels lijken met gemak in elkaar te schuiven en alles valt weldra op z’n plek. Dit is hoe het moet zijn.

Dit is een ode aan mijn vriendin (en wellicht ook wel aan alle vriendinnen in Nederland). Wat zijn wij – mannen – toch gelukkig dat jullie in onze levens zijn. De persoon die je in ochtend wakker maakt met een goedemorgen en tegen wie je slaap lekker zegt in de avond. Voor wie koffie zet als je in de ochtend met een kater wakker wordt en diegene die al het fruit en groente voor je snijdt, omdat jij daar te incapabel voor bent. Wie anders moet om je lachen als anderen dat niet doen, of aan wie moet je anders je verhalen vertellen die nét niet mannelijk genoeg zijn om te delen? Laten we deze ode – als je het leest – om eens te realiseren hoe gelukkig we zijn met jullie, en niet achteraf aan komen zetten met clichéverhalen dat je ‘niet wist wat je had voordat je het kwijt was’. Dus, wat voor koosnaampje je ook bedacht hebt voor je liefje, deel deze uit – ook al is deze te beschamend om te delen. Zet je meisje in het zonnetje en #doeslief.