De keerzijde van de ‘onmisbare’ smartphone

Nicole Hagendoorn 10 mrt 2019

‘Hallo, hallo?!’

Hèhè, je zat zeker weer naar dat kleine, oplichtende scherm te staren. Tegenwoordig zijn smartphones niet meer weg te denken. Je kunt niet even op straat lopen of je ziet wel iemand met een mobiele telefoon in zijn hand. Het is een makkelijke manier om contacten te onderhouden. Je praat elkaar even snel bij over hoe het gaat, maar gaat dit dan echt zo soepel als het lijkt? En hoe zit dat dan met je contacten op straat?

De afgelopen jaren heeft de smartphone zich in rap tempo ontwikkeld en men gaat niet meer op pad zonder zijn mobiele telefoon. Dit is niet zo gek, want inmiddels kun je er bijna alles mee: even snel iets opzoeken, bellen, appen en foto’s maken. Het gevolg hiervan is dat mensen lui zijn geworden, ze hoeven nauwelijks meer moeite te doen voor iets wat hun smartphone ook kan. Dit gaat eigenlijk ook zo met het onderhouden van contacten. Je hebt WhatsApp om elkaar te spreken, dus waarom zou je elkaar nog vaak in het echt zien?

Naast het voordeel dat je elkaar gemakkelijk bijpraat, heeft WhatsApp ook een keerzijde. Je weet niet welke emotie er bij de persoon speelt waarmee je aan het chatten bent. Dit zorgt ervoor dat berichtjes vaak anders worden opgepikt en er onenigheid kan ontstaan. De woorden ‘ja’ en ‘nee’ kunnen al verkeerd overkomen bij de ander. Alleen hierom zou het al goed zijn als men elkaar vaker in het echt spreekt. Zo voorkom je vervelende situaties en gaat de gespreksvoering ook spontaner. Het vasthouden van een mobiele telefoon zorgt er ook voor dat we in het openbaar minder sociaal zijn. Niemand zegt elkaar meer gedag – en als je dit een keer doet, word je raar aangekeken of de ander hoort je niet doordat hij muziek luistert. Mensen zijn afwezig en eigenlijk onbereikbaar voor andere personen.

Ik denk dat mensen een stuk opener en hartelijker zijn als zij wat minder bezig zouden zijn met hun smartphone. Zou jij het ook niet fijner vinden als er geen onenigheid meer ontstaat door dat ene appje wat je hebt gestuurd? Of dat je eens een leuk gesprek kunt voeren met die persoon in de metro?

Laat die smartphone eens wat vaker in je jaszak zitten en kijk naar wat de wereld en de mensen om je heen voor moois te bieden hebben!