Dat vinden wij niet bijzonder. Dat is gewoon raar!

Cale columns 14 mrt 2019

Zelfmedicatie? Meditatie? Nee, zelfmedicitatie.

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je, als doorgewinterde ADHD’er, zoveel impulsen, stimuli en associaties in je hoofd te verwerken krijgt, dat je eigengemaakte co-op mechanismen, rituelen, meditaties en mantra’s en bewustzijnsvernauwing niet eens toereikend zijn? Of is het bij u niet Alle Dagen Heel Druk in uw hersenpan?

Neem een dag als 13 maart 2019 waarop de patatgeneratie in de politiek toch besluit dat het frituurvet te oud is geworden en niet de millennials en schermgeneratie (generation X) de vuile taak geeft om het te verversen. En er zelf alvast mee te beginnen. Natuurlijk, de verkiezingen naderen met rasse schreden, dus de associatie met raspatatgeneratie is er al gauw. Maar toch: de woorden “bijzonder, raar, gewoon” vallen zo vaak, en in verschillende situaties en dan gaat het gisten in je brein.

Rutte bleek toch groene vingers te hebben en Jesse Klaver juicht te voeren beleid toe. De VVD-slogan: Gewoon. Doen.
Bijzonder is dat. Niet raar, maar wel bijzonder. Dat iedereen de koerswijziging toejuicht is niet raar. Dat Wilders het niet toejuicht is ook niet raar. Da’s heel gewoon. Maar het zet wel wat zaken langs je aangeharkte kronkelpad in je hersenen op losse schroeven. En dan ga je malen, in je bubbel.

Gelukkig dan dat je associatievermogen je dan de uitweg biedt door eens anders tegen de zaken aan te kijken. Met een nieuwe blik, verfrissend. En hoe gaaf (want we wonen tenslotte in een onwijs gaaf land…) is dat als dat door een reclame van Klaverblad (ja, de associatie Klaverblad en Jesse is 1e deur links. Makkelijk.) wordt getriggerd? Hun slogan ‘als je maar lang genoeg gewoon blijft doen, wordt dat vanzelf bijzonder’. Als je het omkeert dan geldt dat ook. Als je maar lang genoeg bijzonder veel aandacht aan klimaat geeft, wordt dat vanzelf gewoon. En dan gaan we dat Klimaatakkoord gewoon doen. Gewoon. Doen.

Een reclameslogan dus die werkt als Ritalin voor de ADHD’er. Of is dat, omgekeerd bezien, nou weer reclame voor Ritalin? Hoe dan ook, buitengewoon bijzonder dat links en rechts in het midden uitkomen. En eigenlijk heel gewoon. En Wilders? Die noemen we niet bijzonder. Die is gewoon raar.