Kloof arm en rijk wordt steeds groter

Afgelopen dagen konden we via de media vernemen dat 26 rijken van de wereld per dag 2,5 miljard erbij krijgen en dat hun vermogen in één jaar met 12 procent is gestegen, terwijl het vermogen van 3,8 miljard armste mensen op aarde met 11 procent is afgenomen (getallen van Oxfam Novib). Dit zal alleen maar toenemen de komende jaren door de vele belastingparadijzen, waaronder Nederland.

Bijna dagelijks krijg ik via de social media vragen uit Palestina voor ondersteuning en support, soms in geld, soms in producten of goederen en dat zijn er vaak zoveel dat je niet eens weet waar je moet beginnen. Echter je weet ook niet of het allemaal waar is wat je te horen krijgt, maar ook meestal te zien krijgt, want het barst ook van de foto’s.
Het enige wat je kan doen, is een organisatie voor goede doelen opzetten, zorgen dat je een kantoortje krijgt in Palestina (Gaza en de West Bank apart) met mensen die te vertrouwen zijn (directe contacten dus!) en waar hulpzoekenden zich kunnen melden.

Daarnaast moet er aan geldinzameling gewerkt worden, crowd-funding of micro-kredieten. Maar dan loop je tegen de muren van het ‘belastingparadijs’ Nederland op, want de Belastingdienst zal me aanslaan wegens inkomsten – die ik niet heb ontvangen, maar gewoon geld ingezameld. En hier zit dus net het probleem van de steeds groter wordende kloof: ik wil me inzetten voor het goede doel, het helpen van mijn broeders en zusters in Palestina, en moet daar belasting over betalen, zodat er minder overblijft om daadwerkelijk hulp te bieden, terwijl de grote bedrijven minimaal 10 procent van hun winsten zo maar weg kunnen sluizen naar belastingparadijzen, en ook via Nederland. De rijke wordt rijker met de hulp van de politiek en de arme wordt armer door toedoen van diezelfde politiek.

Ik roep daarom de heren Jeff Bezos (Amazon), Bill Gates (Microsoft), Warren Buffett (Berkshire Hathaway), Bernard Arnault (Louis Vuitton Moët Hennessy, LVMH) en Mark Zuckerberg (Facebook) op, om eens na te denken wat ze met al dit geld willen en kunnen gaan doen. Misschien hebben ze nog een beetje hart voor de medemens, mijn broeders en zusters, en zouden ze samen een stichting kunnen opzetten om de armen in de wereld te helpen.

Tenslotte: wat maakt het nu uit of je 112 miljard hebt of 100, 71 of 65 miljard. Met deze ‘kleine beetjes’ zouden al veel arme mensen op deze wereld geholpen kunnen worden.

Ik zie graag het voorstel van de heren tegemoet. Het gaat u goed.