Bindend Referendum: Lage Drempels, Hoge Dijken

Het moet toch niet echt gekker worden. Is net het adviserend referendum afgeschaft door kabinet Rutte (VVD), komt er plotseling een oud-minister van de VVD met het lumineuze idee dat het bindend referendum ingevoerd moet worden. Het schijnt dat je als uit de actieve politiek stapt, plotseling zo maar andere gedachten kan krijgen, dus is er nog hoop voor Nederland, alle politici de politiek uit en Nederland zal veranderen. Maar zeg nu zelf, het is net een circus, die politiek, zo iets in de trant van: Binnenkort in dit theater.

De commissie-Remkes (VVD) bracht het rapport uit over bestuurlijke vernieuwing, waarin het voorstel van het invoeren van een correctief bindend referendum. Geef nu toe: de politici zijn referenda-moe en zullen ook niet staan te trappelen voor weer een referendum, als ze al niet anti-referendum zijn.

Laat ik maar meteen glashelder zijn: ik ben voor het referendum, maar er zitten wel een of meerdere maars aan. Ten eerste: een referendum moet gehouden worden over belangrijke zaken en niet over flutdingetjes, waarbij het referendum zowel landelijk als lokaal gehanteerd zou moeten worden. En ten tweede – en misschien nog wel belangrijker – de uitslag moet geaccepteerd worden door de politiek. Het moet niet zo zijn, dat de politiek zegt dat men toch maar even een referendum er doorjast, maar dat de uitslag ondertussen al vast staat. Daarom ben ik het eens met de commissie dat over belangrijke zaken een bindend referendum gehouden moet worden.

Het kan toch niet waar zijn, dat je – in het minst gunstige geval – eens in de vier jaar een hokje rood mag maken, achteruit het pand mag verlaten en de rest van de tijd je mond dicht moet houden en liefst zo ver mogelijk van beïnvloeding van de politici moet blijven. Dit kan heden ten dage niet meer, op deze manier kweek je meer gele-vestjes-klimaat.

De conclusie van het rapport is ook helder: “ …hoewel de Nederlandse democratie heel behoorlijk functioneert, is het allerminst zeker dat dit in de toekomst zo blijft … ” . Opvallend hierbij is wel dat er gezegd, dat de democratie ‘heel behoorlijk functioneert’, maar er wordt niet gesproken over goed of prima functioneert. Tevens geeft de conclusie aan, dat zonder hervormingen de kans groot is, ” … dat onze democratische rechtsstaat onder druk komt te staan … ”

Dat moet voorkomen worden, dus Hulde voor de commissie en laten we maar weer het referendum invoeren.