Kamerdrama

Timon Lobeek 16 okt 2018

Toen ik een half jaar geleden een minor moest zoeken wist ik het meteen: ik wil hier weg. Eindelijk had ik de kans om het oosten van Nederland in te ruilen voor het mooie westen. Na zo’n 18 jaar in een klein dorpje in de Achterhoek en één jaar in Enschede gewoond te hebben was ik er wel een beetje klaar mee. Een maand of twee later was alles geregeld en was het zeker; ik ga naar Rotterdam. Er stond me nog maar één ding te doen: het zoeken van een woonruimte.

Vol goede moed begin ik dan ook aan de helse zoektocht naar een woonruimte. Na een jaar op kamers in Enschede was ik er namelijk achter dat kamers zoeken niet altijd even makkelijk is. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het me gaat lukken. Dit vertrouwen verdwijnt helaas snel. Na een paar weken merk ik al dat het nog een hele opgave gaat worden. Nu is wel algemeen bekend dat de randstad een groot tekort heeft aan woonruimte voor studenten maar dat het zo zou tegenvallen had ik niet verwacht.

Ondertussen ben ik 3 maanden verder en heb ik nog steeds geen kamer gevonden. Met nog maar een week tot mijn minor start, begint het toch aardig stressvol te worden. Ondanks dat blijf ik positief en zoek fanatiek door. Ik heb verschillende hospiteeravonden en bezichtigingen maar telkens is het hem net niet.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond was er in 2017 een tekort van 40.000 kamers. De vraag is in veel steden meerdere malen groter dan het aanbod en dit maakt het erg lastig. Ook in Rotterdam is er sprake van een tekort en dit is de afgelopen jaren zelfs verdubbeld. Er is flinke concurrentie en hiermee wordt de kans op een kamer steeds kleiner. Voor veel studenten is het zoeken van een kamer dan ook erg stressvol en dit is in mijn ogen niet hoe een kamerzoektocht zou moeten zijn.

Mijn minor begint en er zit niks anders op dan te gaan reizen elke dag. Vier weken lang ben ik zo’n vijf uur per dag onderweg tot ik eindelijk een goed bericht krijg. Ik zit nu lekker in mijn kamer dit te schrijven maar voor veel studenten is het helaas nog niet zo’n feest. Die zitten nog midden in deze zoektocht waar geen einde aan lijkt te komen en ik denk dat daar verandering in moet komen en er iets gedaan moet worden aan dit kamerdrama.