Roze wolk

Monique Louis 23 mei 2018

‘Ik ben op zoek naar een man met een geheimzinnige uitstraling, die geen geheimen heeft voor mij’. Het staat er echt. In de reclame van Parship.nl glimlacht ons een blonde vrouw toe met deze verheffende woorden. Parship.nl is een datingsite voor hoger opgeleiden. Ik lees deze advertentie in de Opzij, feministisch maandblad. Tja, daar moet je wel flink voor gestudeerd hebben als vrouw, om dat graag te willen. Luister, een dergelijke man bestaat niet. Als een man geen geheimen voor jou heeft, dan heeft hij geen geheimzinnige uitstraling. Als hij die wel heeft, dan is hij geen open boek, dus ook niet voor jou.

Vrouwen willen exclusiviteit. De man naar wie ik op zoek ben moet er uitzien als een sexy en aantrekkelijke man (wat betekent geheimzinnig anders in godsnaam) maar hij moet wel al zijn gedachten met me delen. Dat kun je vergeten, het is een paradox van jewelste. Ga eerst eens met je beide benen op de grond staan. Gooi die hoge hakken uit.

Vanaf onze jeugd wordt elke vrouw betoverd met verhalen en sprookjes over prinsen en prinsessen. Later volgen bouquetreeks en beeldromannetjes. Heb ik nooit gelezen, zullen sommigen zeggen. We zijn allemaal gevoelig voor romantische films, geen enkele vrouw gaat mij vertellen dat ze die nog nooit heeft gezien.

Ik las op mijn achtste al stiekem in zo’n pocket van mijn moeder, heerlijk. Over Mieke en Paul. Paul, sexy en degelijk die, ondanks veel aandacht van andere vrouwen alleen oog had voor Mieke. Dit bleef zo, hoe de schijn ook tegen hem was. Geheimzinnig, maar geen geheimen voor Mieke. Geen makkelijke prater, behalve met Mieke. Mieke en Paul hadden nooit woorden, waren het voortdurend met elkaar eens. Althans tot het eind van het boekje.

Dit is een sprookje dames. We zijn massaal misleid. Over de hele wereld leven vrouwen op een roze wolk. Vroeger of later flikkeren we hier allemaal van af. Nee, dit is geen aanklacht tegen de man. Laten we hem er vooral buiten houden. We doen het ons zelf aan.

‘Word wakker en smell the coffee’ zei een vriendin ooit, als er weer een huilende vrouw op haar stoep stond met een dijk van een deceptie ‘over de liefde van haar leven’. Droog je tranen en sta op. Het is goed om in de werkelijkheid te leven. Dan pas geef je liefde een kans. En zelfs dat biedt geen garanties.