Help, ik ben een man!

Metro 14 dec 2017

Geschreven door: Niels Koerts

Ayaan Hirsi Ali zei het al: ‘Je kunt niet erger gedoemd zijn in Nederland dan een blanke man van middelbare leeftijd te zijn.’ Als ik naar Gloria Wekker luister tijdens de avondtalkshow Jinek, dan besef ik dat Hirsi Ali er niet zo gek ver naast zit. Mevrouw Wekker krijgt alle tijd om nog even te benadrukken hoe beroerd het is gesteld met de emancipatie van de vrouw.

En wie krijgt de schuld: De witte man natuurlijk. Wij mannen moeten snappen dat het niet de bedoeling is dat wij meer met onze carrière bezig zijn dan de vrouw. Eigenlijk moeten jongetjes dit al leren op de basisschool. Je kan niet vroeg genoeg beginnen.

In de uitzending wordt nog even benadrukt dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn als het gaat om topfuncties in het bedrijfsleven. Maar het is ook algemeen bekend dat vrouwen liever parttime werken dan mannen. Ik heb nog nooit gezien dat de CEO van Shell of Unilever 20 uur per week werkt.

Het ergste moet nog komen. Wekker was uitgenodigd voor de uitzending van Jinek, omdat zij de prestigieuze Joke Smit prijs had gewonnen voor vrouwenemancipatie. En wie was de juryvoorzitter? Jawel, Eva Jinek. En laat Jinek nou net degene zijn die de eer had om Wekker te mogen interviewen. Het is net of Mark Rutte Halbe Zijlstra mag interviewen over zijn tijd als fractievoorzitter bij de VVD. Ik verwacht dan veel kritische vragen hoor.

Maar goed, laten wij mannen nou eens aantonen dat het helemaal goed zit met de vrouwenemancipatie in dit land. We gooien voortaan onze kleding in de wasmand, in plaats van daarnaast. We geven onze baby’s zelf borstvoeding en we stoppen met onze seksistische opmerkingen.

Dan kan mevrouw Wekker weer rustig gaan slapen.