Expeditie Robinson moet vernieuwen

Metro 19 dec 2017

Geschreven door: Luuc ten Velde

Expeditie Robinson doet het jaarlijks nog steeds erg goed en is dan ook één van de beste programma’s van RTL5. Het programma wordt kwalitatief gezien echter elk jaar slechter en dat is niet nodig. Het is tijd om Expeditie Robinson onder de loep te nemen en te kijken wat beter kan.

Stop met de BN’ers

Als eerste is het tijd om te stoppen met de BN’ers. Het lijkt misschien een rare keuze, maar het programma kan zoveel beter zijn zonder bekende Nederlanders. Het was leuk om het in 2010 te zien. Het was nieuw en maakte het programma weer relevant. Het is echter pijnlijk duidelijk dat het elk jaar moeilijker is om ‘echte’ BN’ers te strikken. Eerlijk is eerlijk, maar het zijn niet de grootste namen. Het blijkt ook nog eens zo te zijn dat een flink aantal deelnemers door co-presentator Dennis Weering wordt gevraagd om mee te doen.

Dit seizoen heeft bewezen dat Expeditie Robinson het prima kan doen zonder bekende Nederlanders. Onbekende Nederlanders brengen het programma weer terug naar hoe het ooit begonnen is en dat is na acht seizoenen BN’ers verfrissend. Daarbij brengen OBN’ers een andere dynamiek. Uit de casting van het 2017 seizoen is gebleken dat de OBN’ers echt mee willen doen en hiervoor ver willen gaan. Als je een heel eiland vol hebt met onbekenden die tot het uiterste willen gaan voor de titel lijkt het dan ook een zekerheid dat je een knotsgek seizoen hebt.

Vernieuwing

Sinds 2010 is er echter ook nog een ander aspect dat Expeditie Robinson links heeft laten liggen. In 2010 werd namelijk de jury afgeschaft die voorheen een vast onderdeel was van het programma. Na de samensmelting kreeg iedereen die van het eiland werd gestemd een plekje bij de jury. Vervolgens bepaalde iedereen die er na de samensmelting uitging wie er in de finale won en dat gaf het programma een hele andere dimensie.

Het draait tegenwoordig veel meer om de sterksten en minder om de sociale dynamieken en het tactische aspect. De terugkeer van de jury zou Expeditie Robinson weer een extra dimensie geven. Als kandidaat moet je dan dus ondanks dat je iedereen eruit stemt, toch het zo spelen dat je op het einde om de stem van wie je eruit hebt gestemd vraagt. Dit staat gerand voor memorabele momenten. Het is dan ook tijd voor Expeditie Robinson: Back to Basic.