Stakingen in het basis onderwijs

Yannick de Mol 30 sep 2017

Op 5 oktober vindt de volgende staking plaats in het basisonderwijs. Deze staking is aangekondigd op 5 september, een dikke maand van tevoren. De reden voor de staking is het verminderen van werkdruk en het gelijktrekken van de lonen met het voortgezet onderwijs. Allemaal terechte redenen. De manier waarop het primair onderwijs met zijn staking omgaat is eigenlijk hartstikke bizar. Ouders en verzorgers grijpen de staking aan om een “Gezellig dagje te shoppen met de meiden” of “Een lekker dagje op de bank met papa”. Wat hartstikke te begrijpen is. Hierdoor wordt de ernst van de staking ondermijnt. Et wordt voor mensen een leuke dag en er wordt niet stilgestaan bij het belang van de leraren.
Het zou effectiever zijn als de leraren op de dag zelf zouden zeggen “Vandaag gaan wij staken”. Hierdoor wordt de staking een stuk drukkender en wordt het in plaats van “een gezellig dagje shoppen met de meiden” naar “een dag zonder leraren, wat vervelend”. Hierdoor wordt de ernst van het leraren te kort omdat het loon slecht is en de werkdruk steeds hoger wordt.
Verder zouden docenten deze dag niet moeten gebruiken om hun lessen voor te bereiden of “Achterstallig werk in te halen” maar gewoon een dag voor zichzelf. Ze moeten geen opvang regelen voor de leerlingen. Laat de ouders het zelf ervaren en oplossen.
Door een actie op deze manier in te steken wordt de actie een stuk drukkender op de politiek. Wellicht zal er dan een grotere som vrijgemaakt kunnen worden dan 270 miljoen voor de leraren.
Dus aan alle basisschool docenten en aan de groep PO in actie. Kom in actie, leg je werk onverwachts neer en laat die leraren mentaliteit los en zet druk op de politiek. Echte druk, geen politiek correcte druk. Laat de overheid voelen wat er gebeurt als we over 3 jaar een tekort van 4000 leraren hebben. Laat ze de noodzaak van jullie ervaren en verbeter daarmee hopelijk de kwaliteit van het onderwijs in Nederland.