Ons veelkleurige balletje

Sylvia Peters 7 sep 2017

Volgens wetenschappers is de aarde ongeveer vijf miljard jaar geleden ontstaan, uit een wolk van gas, sterrenpuin en sterrenstof. In het begin als één grote lava bol waar je niet eens op kon ademen. Miljoenen jaren lang onderging de aarde verschillende fases, eer het een leefbare plek werd voor de mens. Volgens de Koran heeft Allah de aarde geschapen, net zoals God gedaan zou hebben. Dat deden ze best snel, in zes dagen. Maar er zijn er nog meer theorieën, vaak varianten op het evolutionisme of het creationisme.

Het maakt mij niet uit hoe ze is ontstaan, ik ben blij dat ze er is. Het kan me ook niet schelen hoe het leven op de aarde is gekomen, ik ben blij dat ik leef. Die nonchalante houding wil natuurlijk niet zeggen dat ik dat kleine bolletje in het heelal niet heel bijzonder vindt. Integendeel, ik vind de aarde juist heel verbazend. Het lijkt een soort van uit zijn krachten gegroeide voetbal, nietig in die donkere ruimte. Draaiend om haar as en ook nog eens om de zon. Zonder dat we er vanaf vallen. Er leeft, groeit en bloeit van alles, hoge bergen, diepe kraters, zeeën waarvan we nog niet eens weten wat er allemaal in leeft.

In al die jaren dat de mens hier rondloopt, zijn er vele ontdekkingen gedaan. We hebben geprofiteerd van wat de aarde ons te bieden heeft en we hebben ervaren hoe krachtig de natuur is. We hebben haar bewonderd en gevreesd en we hebben ons een plekje toegeëigend. Ze is eigenlijk vanzelfsprekend geworden, een soort van ‘ons eigendom’. Mensen menen rechten te hebben op die stukken aarde waar ze wonen, om deze met hand en tand te verdedigen.

De mens is slim, we hebben dat veelkleurige bolletje goed bestudeerd, voor zover mogelijk. Maar we zijn niet pienter genoeg. Hoe kunnen we anders denken dat we haar eindeloos kunnen bevuilen, leegtrekken, ondergrondse kernproeven doen en nog veel meer, zonder dat dit een vernietigend effect heeft op dat balletje? Of denken we: ‘Wie dan leeft, wie dan zorgt…’? Natuurlijk zijn we begaan met de klimaatverandering en proberen we die tegen te gaan. Maar hoe zit het met de rest? Is geld belangrijker dan een gezonde kern? Is jouw land belangrijker dan het leven?
Extreme regenval, heftige orkanen, droogte, aardverschuivingen, spontane gaten, smeltende ijsbergen en aardbevingen op plekken waar veel gas en aardolie uit de grond wordt gehaald. En we gaan maar door…
Of die wereldbol nu in zes dagen geschapen is of in miljarden jaren, ze is te waardevol om er zo onzorgvuldig mee om te gaan.