House rules poldermodel

P.A. van Ham 30 sep 2017

House rules in de polder is een totale mislukking. Ten eerste is de prijs wel heel erg zunig. Twee jaar hypotheekvrij wonen. Ja leuk. Dat is ongeveer tien tot vijftien duizend euro. Lekker goedkoop! Dit is nog een problematische prijs ook.

Het winnende stel krijgt in die twee jaar een andere levensstijl doordat ze met deze prijs ongeveer 500 á 600 euro extra hebben. Dan rijst ook de vraag hoe het zit met de belasting er op, wie betaalt deze, en onder welke belasting valt deze? En hoe zit het met de renteaftrek voor die twee jaar? Dan hebben we nog het grootste probleem, na de twee jaar is het fiks slikken als opeens die hypotheek weer betaald moet worden. Dat kan serieuze financiële problemen geven, zelfs tot aan faillissement. Gaat de producent ze opvangen na die twee jaar om ze te begeleiden naar een gezonde situatie? Ik ben bang van niet, de commerciële zenders hebben geen goede reputatie wat betreft nazorg.

Dan nog de punten. Kom op, hoe polder wil je het hebben, 5 ½ punt. Het is een schaal van een tot tien, niet een schaal van een tot twintig. Die halve punten kan de jury stoppen op een plek waar de zon nooit schijnt! Het is of voldoende, of onvoldoende, dus of zes of vijf. Niet vijf en een half.

Overigens is de presentatie van het programma ook jammerlijk slecht. Er zit totaal geen inspiratie in de presentatrice, noch bij de jury. Waar hebben ze deze jury gevonden trouwens? Ergens onder een steen in een grot die sinds de jaren zeventig geen daglicht heeft gezien? Daar lijkt het op. Ze kunnen tenminste een beetje verzorgd voorkomen, een heeft een kapsel waar geen kapper in de buurt is geweest de laatste decennia en de ander ziet er uit alsof die elke dag door de wasmand kruipt en dat de kleding van de dag noemt.

Wat mij betreft is dit programma een volledige mislukking en verdient geen seconde uitzendtijd meer. Geef al die kandidaten de hoofdprijs cash uitbetaald als eenmalige storting, dat is ook financieel gezonder voor ze en stop dit gedrocht.