Het Wow-gevoel volgens Lonely Planet

alex van Velde 7 aug 2017

In 2016 stond texel in de top 10 van Lonely planet van plekken die je moest bezoeken. Daar zou het Wow-gevoel heersen. De eilandbewoners zouden de backpackers met open armen ontvangen. Van Schapenboer Jan bekend van het tv-programma Boer zoekt Vrouw tot de weduwe van schrijver Jan Wolkers.

Maar het bleef rustig. Het eiland dat 900.000 toeristen per jaar trekken. Dat aantal is niet verder toegenomen. Volgende week ga ik op vakantie naar Texel. Ik zit eigenlijk ook niet te wachten op die backpackers, die de vuurtoren of het Wow-gevoel zoeken op het eiland.

Ik zie me s’ochtends vroeg opstaan. Mijn hardloopschoenen aantrekken en lekker uitwaaien op het strand. Mijn route zal lopen via strandpaal 12, waar Jan Wolkers en zijn vrouw vaak kwamen. Ook de plek waar hij zijn boek “zomerhitte” had gesitueerd. De Jan Wolkers die vlak voor zijn dood in 2007 bij Holland Sport zei dat hij de 100 meter niet meer in 10,30 kon lopen. Dat was zijn antwoord op de vraag : hoe het was om oud te worden ?

TSJA. Hoe is het om oud te worden? Ik denk aan de hardloper Usain Bolt die afgelopen weekend zijn laatste atletiekwedstrijd liep. Hij liep een tijd van 10,15 in de eerste serie op de 100 meter. Het wereldrecord staat op 9,58 seconden.

In 1936 won Jesse Owens de 100 meter in Berlijn. Voor de ogen van Adolf Hitler. Een amerikaan, die de Duitse kampioen van de nazi’s versloeg. Als statement van de vrijheid en democratie. Legendarisch was het overigens wel dat de Duitse verliezer, de Amerikaanse winnaar een hand gaf.Een hand die hij niet van Hitler kreeg.
Hij liep de 100 meter in 10,2 seconden. Jan Wolkers was een groot fan van Jesse Owens.

Ik hoop dat Usain Bolt na al zijn overwinningen zich gaat ontwikkelen als ambassadeur voor de vrijheid. En niet zijn overwinningen ten gelde gaat maken als een 31-jarige voetballer bij Manchester of Juventus.

Ik gun hem rust. Misschien wat gaat rondreizen als een backpacker. En dat hij met een Lonely Planet onder zijn arm op Texel beland. Waar ik hem tegenkom bij strandpaal 12. En dat ik hem vertel over Jan Wolkers.