De Ronde van Italië rijden op de Speed Pedelec

alex van Velde 8 mei 2017

De ronde van Italië was gestart. Het fietsvirus leek gelijktijdig zich te verspreidden over alle verkeerswegen in Nederland.
Dat merkte ik zaterdagochtend toen ik wielrenners zag aankomen. Een groepje van 3 mannen. Eén van hen was een oude wegpiraat. Hij reed vlak voorbij en schampte mijn benen. Om vervolgens zigzaggend zijn route te vervolgen, waarbij hij tegen zijn jonge maatjes aanbotste en een vloek mijn richting opstuurde : “Hé ……Eikel kan je niet oppassen”.
Ik keek verbaasd op. Ik zag in mijn ooghoeken iets aankomen. Op veilige afstand. Dacht ik. Ik schatte in, dat ik ervoor kon passeren. En toen maakte mijn rechter been contact met de spaken uit een van de fietswielen
Ik was te verbouwereerd om te reageren. Het leek alsof er een fiets met een motortje voorbij kwam.

Ik dacht aan de Veldrijdster Femke van den Driessche. Zij had tijdens een wielerwedstrijd in België een elektrische accu in het frame verstopt. Deze accu was rechtstreeks aangesloten op haar trapas, waardoor zij extra power kreeg.
Hoewel een levenslange schorsing boven haar hoofd hing, ontkende zij alles. Echter na 2 maanden besloot zij acuut met fietsen te stoppen. Zij werd uiteindelijk geschorst voor 6 jaar door de wielerunie. Dit drama voor Femke heette : mechanische doping. Ik geloofde haar. Volgens mij was zij door familieleden aan “topmateriaal” geholpen. Zonder daarvan weet te hebben.

Zo’n fiets met elektrische trapondersteuning, zie ik vandaag de dag steeds vaker rijden. Je hebt ze in verschillende alle soorten en maten. De elobikes, de snorfietsen en de elektrische scooters.
Deze kunnen niet harder dan 25 KM per uur. Maar nu is er : de Speed Pedelec. De PEdal ELEctrical Cycle,zoals die voluit heet. Deze kan wel snelheden halen van 45 KM. Volgens mij kan je dan zo meerijden in het Peleton van een grote wielerronde in Frankrijk of Italië.

En een Speed PedeLeC kan ook handig zijn voor een vijftig- of zestig-plusser die samen met jongere collega’s een stukje wil race-fietsen op zaterdagochtend.

Uiteindelijk ben ik zonder kleerscheuren bij mijn bakkertje gekomen, maar ik vroeg me wel af of de Pedelec zo veilig is. Misschien handig om je jongere collega bij te houden. Maar hou je dan wel aan de verkeersregels. Die harder dan 30 km per uur verbieden. Of beter nog : hou rekening met het overige verkeer. Zoals die achteloze ¨blije eikel", die zaterdagochtend, net uit bed, lekker een kadetje wil kopen.