Onnodig wachten

milouvogels 5 apr 2017

Onnodig wachten is voor niemand leuk, tenzij je een boedist bent natuurlijk. Ik geef je groot gelijk, we wachten gemiddeld gezien elf dagen per jaar in een rij. Dan zijn de ellenlange naar muziek luisterende uren in een koekblik op vier wielen na vijven hier niet bij inbegrepen. Nee, staan. In een rij. Ook het luisteren naar dat irritante muziekje van tig jaar geleden dat je te horen krijgt als je voor de zoveelste keer belt naar je internetprovider omdat internet het na de achtentachtigste keer resetten het nog steeds niet doet, hoort hier niet bij. In een rij staan. Elf dagen lang. Als je dit nou eens per jaar zou doen, iedereen tegelijk en dat we er dan voor een heel jaar vanaf zijn. Dan zou dat een stuk minder erg zijn in ieder geval. Misschien zelfs wel gezellig.

Maar 11 dagen, dat is lang. Heb daar maar eens geduld voor. En moet dan iedereen 11 dagen wachten of de een 10 dagen en de ander 12, het blijft tenslotte een gemiddelde. Onnodig wachten heeft geduld nodig en laat dat nou net zijn wat ik 0 heb. Zero. Nada. En ik denk zo’n 17 miljoen mensen in Nederland met mij. Het schijnt dat we minder geduld hebben doordat alles om ons heen veel sneller gaat dan voorheen, mij hoor je niet klagen.

Iets waar ik ook geen geduld voor heb is de bevolkingsgroep die het minst geduld lijkt te hebben: de gepensioneerden. En dus niet de drukke zakenmensen die 5 minuten de tijd hebben om tussen afspraken door de ingrediënten voor het diner te halen, maar de gepensioneerden, die zeeën van tijd hebben. Zij hebben deze ‘snelle’ tijd toch pas kort meegemaakt!? Terwijl wij er praktisch mee opgegroeid zijn. Ze merken er niet eens wat van dat de technologie alles sneller laat gaan, want de aan-knop van de iPad vinden duurt al een half uur van hun kostbare tijd. Het lijkt of ze hun biologische klok meer dan ooit voelen tikken, voelen ja, want horen doen ze vaak niet meer.

Laten we meer genieten van het wachten, de mooiste dingen hebben nou eenmaal tijd nodig. Een zwangerschap die 9 maanden duurt of een lange vliegreis naar een warme bestemming. Je krijgt er zoveel moois voor terug. De tijd gaat al zo snel, denk daar maar aan als je de volgende keer dat nukkige oude vrouwtje voor laat gaan. Jij hebt iets wat zij nooit meer terug krijgt, tijd.