Blauw.

Geoffury 3 apr 2017

Ik schrijf dit stuk op een Monday maar niet met de bijbehorende blues. De kleur blauw past niet eens echt bij zielige emoties. Vraag diegenen die woorden of ervaringen associeren met kleuren. Monday blues is niet blauw, maar andere droevige instanties wel. Facebook, Twitter, Linkedin. Myspace, vroeger. Ze zijn droevig, niet omdat ze niet nuttig zijn. Niet omdat bijna iedereen erop is. Niet omdat ik ze tot vervelendste toe gebruik. Maar juist het tegenovergestelde.

Zondag lopen we langs Donner, langs de ramen en zien een boek met de titel ‘The secrets of the little prince the penis’. De ander maakt een snap en stuurt het door met de app, en kijkt me aan met een grijns.

‘De reden waarom social media bestaat,’ zegt hij.

Ik zeg, ‘Om je de illusie te geven, dat je meer verbonden bent met de wereld.’

Hij is stil. Diep. Ik weet.

Hij lacht.

‘Goeie, man.’

Mijn schouders gaan omhoog.

‘Want je weet niet of je meer verbonden bent,’ zegt hij. ‘Maar het voelt wel zo.’

Ik knik.

‘De illusie,’ zeg ik.

‘Maar het hoeft niet zo te zijn. Je verbinding kan echt groter geworden zijn, met de wereld, alleen je weet het niet. Vandaar, dus.’

We zijn geobsedeerd met photo finishes, selfies, en ego-strelende lappen tekst. Peuters moeten nu al naar therapie, want hun handen zijn oververmoeid door swipen. Hopelijk niet op Tinder.
We zien anderen hun hoogtepunten maar niet hun dieptepunten, en denken dan dat onze punten moeten concurreren, of sterker nog, overtreffen.

Iets trilt. Je denkt dat het je telefoon is. Maar natuurlijk is dat niet zo. Je hebt gewoon de blues naar je appjes.

Kleine meisjes krijgen een onrealistisch zelfbeeld. De opkomst van cyber-bully-isme. Dat woord zegt al genoeg, hoe dom het is. Dagen geen daglicht, maar wel veel blauwlicht van onze schermen, wat zorgt voor slaaptekort, en slechte gevoelens. Waardoor we meer posten en liken en tweeten en weet ik wat. De cyclus.

Iemand vroeg me, ‘Hey, hoe raak ik minder verslaaf aan social media. M’n telefoon.’
Dit advies is simpel en geef ik graag aan iedereen. ‘Raak minder verslaafd.’

Bekijk jezelf alsof je buiten jezelf bent, eruit gestapt. Watvoor advies zou je een ander geven? Geef dat advies aan jezelf. Stap weg van je lust object, en stap naar buiten. Ga buiten spelen, met je kinderen als je die hebt. Of met je vrienden chillen, ook fijn. We moeten al genoeg werk doen op pc of telefoon. Verspil niet de rest van je dag aan een illusie.