Zijn PVV’ers immoreel? En wat te denken van DENK?

Dan Asfar 17 mrt 2017

Is het antwoord op de eerste vraag ”ja”, of ben ik zo immoreel om die vraag te stellen?

Indien de overtuigingen van de PVV zedelijk zijn, waarom lijken dan zoveel PVV-stemmers moeite te hebben met het erkennen van hun stemkeuze? Bij talkshows weigeren PVV lijsttrekkers vaak aan te schuiven, en als hun aanhangers aanwezig zijn, noemen ze zichzelf liever PVV-sympathisant dan PVV-stemmer. Met mijn iets wat donkere huidskleur vind ik het al ongemakkelijk om mijn buurman te vragen naar wie zijn stem ging—want wat nou als zijn stem naar de PVV is gegaan, en hij daar niet voor durft uit te komen? Het is immers zo dat hij dan heeft gekozen voor een leider die mij het liefst het land uitzet.

Toch is het zo dat in ons land, ruim een miljoen mensen hebben gekozen voor Wilders. Hebben zij werkelijk een tekort aan moraliteit, aangezien zij Moslims zo graag gaan zien vertrekken?

Ik denk het niet. Stel je het scenario voor waarin diezelfde Moslims exact volgens de Nederlandse traditie leven, met al haar normen en waarden. Dit houdt onder andere in dat ze dictatorische leiders afkeuren (en op een normale manier reageren als ”hun” minister het land wordt uitgezet). In dit geval, zouden Wilders en zijn aanhangers werkelijk moeite hebben met deze groep mensen?

Volgens hoogleraar psychologie Jonathan Haidt onderscheiden liberalen zich van de conservatieven in de nadruk die leggen op het belang van bepaalde waarden. Terwijl de linkse partijen universele vrijheid en menselijke zorg belangrijk vinden, benadrukken conservatieven tevens het belang van een eigen groepsidentiteit en respect voor autoriteit. Roemer en Klaver zijn dan ook wat lacherig over Buma’s voorstel om kinderen beter het volkslied te laten leren. Daarentegen vindt conservatief-rechts dat de linkse partijen niet willen bevatten dat de Nederlandse cultuur met al haar tradities simpelweg van bijzondere waarde is.

Wilders en zijn aanhangers spreken graag over het terugnemen van ONS land, omdat ze beleven dat het behoud van hun cultuur wordt bedreigd door mensen met een totaal andere ideologie. Het is ironisch dat de ideologie van deze anderen, waar voornamelijk de PVV’ers moeite mee hebben, veelal wordt gekarakteriseerd met dezelfde conservatieve overtuigingen als die van de PVV zelf, alleen dan vanuit het perspectief van ”de allochtoon”. In feite zijn de PVV en partij DENK precies hetzelfde en het tegengestelde van elkaar: dezelfde conservatieve opvattingen, gericht op de andere bevolkingsgroep.