Stemmen: op wie dan?

Mirjam Diepstraten 6 mrt 2017

Elke keer zie ik weer een andere politieke reclame op mijn beeldscherm voorbij komen, alle partijen proberen elke generatie te overtuigen om op hen te gaan stemmen. Ikzelf ben nu vijftien en mag dus nog niet stemmen. Ik weet ook niet veel van onze politiek, als ik nu zou mogen stemmen, zou ik werkelijk geen idee hebben op wie ik dat zou doen. Ik vind dat ik niet de politieke kennis van een volwassene zou moeten hebben, maar ik vind het wel belangrijk dat ik er meer over weet. Natuurlijk weet ik wel een paar uitgangspunten van de grootste partijen, maar daar blijft het dan ook bij. Want als ik van dieren houd, is dan de enige partij voor mij De Partij voor de Dieren? En als ik christelijk ben, welke christelijke partij past dan het beste bij mijn standpunten?
‘Hoe komt het dan dat ik er zo weinig van weet?’, vraag ik mij vaak af.
Ik vind dat de jongeren van mijn leeftijd te weinig worden geïnformeerd over de verkiezingen en alle partijen. Op school wordt er bijna geen aandacht aan gegeven. Ik vind dat ze juist hier ervoor moeten zorgen dat jongeren kunnen ontdekken welke partij het best bij hen past en wat de partijen überhaupt inhouden. Alle partijen proberen je aandacht te trekken, maar er wordt mij niet verteld wat al hun ideeën precies zijn. Ik vraag mij daarom ook af of ik wanneer ik mag stemmen er wél alles van weet.
Toch merk ik wel dat de politici hun best doen. Regelmatig zie ik hun reclames voorbij komen op Instagram en YouTube. Ik denk dat dit best een goede manier van reclame is voor de jeugd, want als er iets is wat alle jongeren aantrekt, zijn het wel social media. Dit zorgt er zeker wel voor dat jongeren meer te maken krijgen met de politiek. Alleen denk ik niet dat een filmpje of een reclame, waarbij ik gelijk verder scroll naar de volgende Instagramfoto, erg veel invloed heeft op mijn politieke kennis.
Ik ben zeker niet de enige jongere die dit zich afvraagt. Veel jongeren die wel mogen stemmen, doen het niet, omdat ze geen idee hebben op wie ze willen stemmen. Ik ben erg benieuwd of de jongeren bij de volgende stemrondes wél een ruime kennis zullen hebben over de politieke partijen.