Stemmen

Boris de Groot 6 mrt 2017

Ik zou niet weten waarop ik ga stemmen. Ik ben er eerlijk gezegd ook nog niet achter waarop ik niet ga stemmen. Ik weet wel dat ik met zekerheid ga stemmen. Stemmen op een partij is dan wel misschien stemmen op een luchtspiegeling. Je stem helemaal niet uitbrengen is welhaast de luchtspiegeling zelve.
Hoe staan we er voor? Onze dames en heren lijsttrekkers beloven er fanatiek op los. Mooi ook om te zien en horen dat zij precies weten wat het volk wil. Nou ja, wat het volk wil. Wat het volk wil horen in ieder geval. Het volk zelf speelt het spelletje net zo volhardend mee. Ben nou zelf eens heel eerlijk. Hoe vaak heeft u de stemwijzer ingevuld om toch enigszins in de buurt te komen van wat u zou willen gaan stemmen? Hoe vaak heeft u een zender weg geklikt om het feit dat de orerende lijsttrekker die u zag u niet aanstond?
Kom ik dus tot mijn essentie. Verdiepen we ons eigenlijk nog wel in partijprogramma’s? Luisteren we eigenlijk wel echt? Ik zelf betwijfel ten zeerste of het gros van de medelanders zich zorgvuldig voorbereidt op de grote dag. Er van uit gaande dat deze laatste veronderstelling juist blijkt, waar brengt ons dit na 15 maart? Ik zie voor me dat het twee kanten op kan. Een grote groep heeft zich laten verleiden tot een populistische stem. Een populistische stem? Nou ja, men is gevoelig geweest voor sentiment en emotie daarmee elke vorm van ratio wegdrukkend voor een rode stip achter de naam van een getalenteerde demagoog. Andere mogelijkheid is dat niets verandert. Heel misschien dat we een andere premier krijgen maar daar houdt het dan ook mee op. Ander gezicht, hetzelfde verhaal.
Weet u wat ik echt verwacht? De uitkomst van de verkiezingen brengt geen verandering. Ook na de verkiezingen laten we ons als Nederlanders gewoon weer van alles wijsmaken. Logisch ook want het belangrijkste waar we ons na de verkiezingen over druk moeten maken is onze zomervakantie. Waar gaan we heen, voor hoe lang, met wie, zo goedkoop mogelijk, als er maar zon is, liefst met buffet en ga zo maar door. Dat men zich op vele plekken op onze aardbol dagelijks onveilig voelt of zelfs af moet vragen of er wel een morgen is laat ons Nederlanders koud.
Dus wat ga ik stemmen? Maakt niet uit wat, als ik van de zomer maar gewoon weer naar Spanje kan.