Stem vrij! En dan?

DaisyByte 2 mrt 2017

“Ik stem, dus ik neem vrij” het manifest van BNN’s Tim Hofman klinkt als muziek in de oren. In de metro konden we onlangs lezen hoe Hofman ‘gewapend met een persoonlijk manifest’ het land intrekt. Hiermee roept hij de jongeren (tussen de 18-35 jaar) massaal op om 15 maart een dag vrij te nemen en deze ‘belangrijke dag voor de democratie te vieren’ door te stemmen. Zijn positieve geluid resoneert duidelijk bij de doelgroep, die al jarenlang het hoogste percentage niet-stemmers vormt: de mailbox van De Stembus loopt vol, op Facebook is het een trending topic, en “ook jongeren op straat schieten me aan om te zeggen dat ze gaan stemmen.”, aldus Hofman. Maar, waar stemmen onze toekomstige leiders op hun vrije dag op?

Met alle spanningen in binnen- en buitenland en alle jongeren massaal naar de stembus, belooft het nog een spannende verkiezing te worden. Na de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezing zijn nu alle ogen op onze Twee Kamer gericht. En niemand wil een wereldwijde flater begaan. Tijdens de laatste verkiezing in 2012, na de val van het eerste kabinet Rutte, waren het voornamelijk de jongeren, die – net zoals hun Britse leeftijdsgenoten – straalde door afwezigheid bij de stembus (met nog geen 40%). “Terwijl uiteindelijk met name de jongeren ontevreden waren met de uitslag.”, schrijft Marlous uit Utrecht verbijsterd op haar blog (last days of spring). Dat laten we dit jaar niet nog een keer gebeuren. Bovendien is de nieuwe lichting kiesgerechtigden van ruim 800.000 jongeren alleen al goed voor zo’n 14 zetels – dat is meer dan D66, PVV en CDA nu hebben – en kan daarmee dus wel degelijk een verschil gaan maken. [Dankjewel Marlous.] Hofman is dan ook niet de enige die jongeren wil activeren voor de politieke verkiezingen. Steeds meer initiatieven steken de kop op om politiek interessant en laagdrempelig te maken. Maar had Amerika met haar record aantal vroege stemmen nu ook de gewenste president gekregen? Hadden de meeste mensen niet op Hilary gestemd?

Onderwijl het effect van Trump als president nog moet blijken, lijkt de onderhandelingspositie van Prime Minister May(be) toch sterker dan verwacht. En met de Britse economie in de lift begint ook de stemming onder het Britse volk te keren, meldt het NRC. In deze tijden van onzekerheid kan ons volk ook wel wat positiviteit gebruiken. Hoe voorkomt Nederland de vraag: “#WTF hebben we gedaan?”. Weer een vrije dag naar de klote!

#trotsopNL