MANKEMENT

Ronald van der Drift 30 mrt 2017

Hij kon er niet mee uit de voeten dat zijn onnodig lijden werd veroorzaakt door hardnekkige vergissingen. Stoer en enigszins onverschillig hield hij staande dat mensen die zich verschuilen achter zogenaamde vergissingen hun verantwoordelijkheid ontlopen. De correctie van zijn gebrek aan juiste oordeelvorming kwam onverwachts vanuit een onbekende hoek. Onverwachts schuifelde een man op leeftijd met voorovergebogen schouders inclusief wandelstok voorbij de praktijk. Door de isolerende shutters in de spreekkamer zagen we slechts een klein gedeelte van het tafereel. Plotseling stond mijn kamergenoot op en rende naar het raam. Tot mijn verbazing was hij er van overtuigd dat de man op leeftijd moeizaam liep omdat hij zijn fiets mee nam.

Wij ontvangen onafgebroken impressies uit de omgeving. De wereld maakt letterlijk indruk op ons. Er bestaat een wisselwerking tussen onszelf en de omgeving. De indrukken via de buitenwereld ondergaan we enerzijds passief via onze zintuigen. Tegelijkertijd geven we telkens actief betekenis aan de indrukken. Daarom kunnen wij beschouwd worden als dubbelzinnige wezens. Via het interpreteren ontstaat waarneming. Deze activiteit wordt bezinning genoemd en vormt een oordeel over wat wij voor waar aannemen. Met ons gedrag geven we letterlijk uitdrukking aan onze indrukken. Deze aanname kan gebaseerd zijn op onvolledige en onjuiste waarneming. Het heldere denken en handelen is dan onwaarachtig. Door het onder ogen komen van onze verkeerde indrukken worden de vergissingen ongedaan gemaakt.

Toen hij geconfronteerd werd met zijn man-kement haalde hij een paar keer zijn schouders op zodat zijn oordelen onmogelijk konden blijven zitten.