VLUCHTEN HELPT NIET

Textwrite 2 feb 2017

Persoonlijke ellende… De een verliest een dierbaar persoon, zijn huisdier of zijn baan; een ander krijgt te maken met ontrouw binnen een relatie, een ernstige ziekte…
Als het leed je dan dubbel treft (je hebt te maken met ziekte én ontrouw; met verlies van een dierbare plús je baan), overvalt je soms de neiging ergens heen te vluchten waar je onvindbaar bent. Waarom moet jou dit overkomen; waar heb je die ellende aan verdiend?! Liefst blijf je in bed liggen, want je bent futloos, hebt last van concentratie- en geheugenstoornissen, verliest interesse in je omgeving…

Als vluchten niet helpt, hoe heel je dan de wonden, lijm je de brokken?
– Ga naar je beste vrienden om je er weer bovenop te helpen en je evenwicht te hervinden. Zij kennen jou en je omstandigheden en kunnen je meestal het beste advies geven.
– Vraag je af of je wel grip kúnt krijgen op een bepaalde situatie. Kom je tot de conclusie dat je ergens wel bij betrokken bent maar geen invloed op hebt, laat het dan los – al is dat nog zo moeilijk.
– Pas N.I.V.E.A. toe: Niet InVullen En Aannemen: als ik dit doe, gebeurt dat (ben je helderziend?). Jouw gevoelens en vermoedens zijn niet altijd een afspiegeling van de werkelijkheid. Baseer je gedachten op feiten en kleur ze niet meteen negatief in.
– Neem je rust en zeg verplichtingen af waaraan je je op redelijke wijze kunt onttrekken
– Ga wandelen, fietsen of tuinieren
– Stel geen eisen aan jezelf en laat activiteiten afhangen van hoe je je voelt
– Sta jezelf toe te piekeren over het verleden, wat er is gebeurd en hoe het allemaal zo is gelopen
– Ga wat vaker sporten
– Doe zoveel mogelijk dingen die je gelukkig of op z’n minst blij maken
– Ga op tijd naar bed
– Drink wat minder alcohol
– Probeer wat vaker nee te zeggen. Als je geen plan hebt voor jezelf word je automatisch onderdeel van het plan van iemand anders. En dat kan best een tijdje goed gaan, maar op een dag gaat dat knellen.

Iedereen gaat dood, maar niet iedereen leeft en het leven is al zo kort. Tijd is je meest kostbare bezit.
Maak iets van de rest van je leven en stop met vluchten; aan sommige dingen in het aardse bestaan valt nu eenmaal niet te ontkomen.