En dan?

Harrie Schröder 6 feb 2017

Al wel eens nagedacht wat men dan heeft bereikt na een Europese "overwinning" tijdens de Brexit onderhandeling.

Stel dat de Europese onderhandeling ins delegatie zijn zin krijgt en de Engelse moeten de immigranten weer toelaten anders krijgen ze geen akkoord met de EU.
Stel dat dan een gedeelte van de Engelse bevolking zich dan gepiepeld voelt.

Stel dat Trump zo wordt tegengewerkt dat hij denkt “de ballen bekijk het maar”.
Stel dat een gedeelte van de Amerikaanse bevolking dan denkt dat democratisch stemmen niet meer helpt.

Stel dat de Fransen Marie le Pen kiezen en de Fransen willen dan met de Engelsen wel onderhandelen en handels akkoorden sluiten.
Stel dat ze het gewoon doen, wat doet Nederland en de rest van de Europese landen dan.

Deze stel vragen kwamen bij mij op bij het kijken naar de Engelse zender BBC world met het programma HARDtalk waarin Guy Verhofstadt, namens de EU onderhandelaar is tijdens de Brexit, uitlegde dat de Engelsen niks cadeau kregen en sowieso niet de kers van de taart kregen met andere woorden niet de krenten uit de pap konden vissen.
Vol vuur legde hij uit dat de mensen niet meer Europa willen maar een betere Europa met een eigen leger en dat arbeiders in alle landen dezelfde rechten en loon hebben.

Met andere woorden Guy is een idealist en geen realist. Die geen oog heeft voor de onmogelijkheden en mogelijkheden die in deze tijd spelen en daarom dus niet geschikt is om namens de EU te onderhandelen.

Hij vergeet dat Europa met zijn verschillende; culturen ,gebruiken en talen niet kan worden wat ideaal mogelijk zou kunnen zijn.
Hij mag best idealen hebben maar hij dringt het bij anderen op en dat komt hinderlijk zeg maar erg hinderlijk en bazig over.
Hij beseft niet dat hij landen gijzelt door te zeggen “we moeten eenheid uitstralen en landen mogen geen aparte onderhandelingen met Engeland voeren”.
En dreigt dat elke land die de EU wil verlaten nergens meer op hoeft te rekenen. En zo houdt Europa zichzelf in gijzeling elk land moet doen wat Europa wil, zie Oekraïne referendum , de eenheid bewaren is de leus en dus geen weg terug en geen nee stem meer maar eenheid.

Als men de boven gestelde stel vragen bekijkt en eerlijk is dan moeten we geen Guy Verhofstadts hebben die geen idee heeft van wat er in de wereld zich afspeelt maar praktisch ingestelde politici met oplossingen .

Want stel dat de stelvragen uitkomen ,dan krijgen we in Amerika ,Engeland en Frankrijk Roemeense toestanden.
En stel wat dan?