Wat houdt jou tegen?

NoeneKazarjan 12 jan 2017

De witte letters steken tegen de zwarte achtergrond af: ‘What is stopping you?’. Ik druk op reblog. Het is een zin van herkenning. Een vraag waar veel angst in schuilt. Ik vraag mij daadwerkelijk af hoeveel mensen zich ooit dit hebben durven af te vragen. Nadenken en jezelf iets afvragen zijn twee verschillende dingen. De ruimte tussen de twee wordt opgevuld door angst voor een antwoord dat we niet kunnen plaatsen. Hoe vaak heb jij een jurkje laten hangen, een baan laten schieten of iemand geen gedag gezegd? Wat houdt jou tegen?

Verwachtingen zijn boosdoeners nummer één. We stoppen verwachtingen samen in een hokje met het verschijnsel dat we sociale druk noemen. We zijn zo gefocust op presteren, aan verwachtingen voldoen en mensen om ons heen tevreden houden. Vele mensen ‘people-pleaser’ als bijnaam zouden kunnen hebben.

Het liefst rennen we, met de wind in onze haren, maken we volle vaart en zo af en toe kijken we op. Echter zijn we ongeduldig bij rood licht, maken we de keuze om toch door te rennen en vinden we onszelf ver weg van huis. Dat brengt mij tot het volgende: Hoe vaak herken jij groen licht? Hoe vaak geloof jij niet in jezelf en doe je jezelf tekort?

Ik ben er heilig van overtuigd dat zelfvertrouwen in hetgeen dat jij weet, in hetgeen dat jij bent, in hetgeen dat jij kan geen overbodige luxe is. Het is een mooi rugzakje om mee te dragen en in te zetten in alles wat je doet, kansen die je met twee handen moet aangrijpen en voor levenslessen die je alleen leert wanneer je zo af en toe hard valt.

Wat houdt jou tegen? Om een oude vriend(in) een berichtje te sturen, om te glimlachen naar vreemden op straat of om open te staan voor nieuwe kansen. Wat inderdaad erg spannend kan zijn.

Je kunt alleen verder komen door obstakels die jou tegen houden uit de weg te ruimen. Soms moet je bij jezelf beginnen of bij verwachtingen om je heen. Hoe vaak vraag jij jezelf eigenlijk af of hetgeen wat jij doet in je dagelijkse leven je werkelijk mentaal en fysiek verder brengt? Of anderen natuurlijk.

Probeer het eens. Vraag jezelf eens af: Wat houdt mij tegen? En hoeveel krijg ik ervoor terug? Heel misschien kijk je later terug en bleken die obstakels helemaal niet zo problematisch te zijn. Het begint allemaal bij die ene vraag… Wat houdt jou tegen?