Begin bij jezelf.

Chillizz 12 dec 2016

Ik trek de stekker eruit. Genoeg is genoeg. Hoewel mijn vriend tegenstribbelt en het nut ervan niet in kan zien. Op een gegeven moment is het klaar en is het tijd voor verandering!
Alle overbodige stekkers worden eruit getrokken, stoppendozen worden vervangen voor een met een aan- en uitswitch. Tijd voor verandering en tijd om grip te krijgen op ons energieverbruik (en rekening natuurlijk). Opladers die we niet gebruiken gaan eruit, geen slapeloze nachten met de vraag of ons huisje wel zo brandveilig is. Zelfs de apparaten die op standby staan, gaan helemaal uit, die zeurende piepjes en tonen in huis, die ons kat altijd in een hoekje drijft. Het is klaar!

Op internet heb ik gezocht naar hoeveel wij kunnen besparen, om vervolgens ook over te stappen op groene energie. Dat beetje extra wat er nu betaald wordt, besparen wij met energiekosten. Daarbij is het eens echt stil in huis.

Ook water en gas moeten eraan geloven. Als we gaan besparen, doen wij het natuurlijk wel goed! De auto staat al een tijdje stil en de fiets is alleen maar in beweging. Dat mag ook wel, wanneer moeder natuur ons een winter geeft waar het gevoelsmatig voorjaar is. Nu de poolkappen smelten, mogen wij alvast wennen aan ons toekomstbeeld, waar het klimaat een omslag maakt en niet meer zo afwisselend zal zijn als dat wij gewend zijn. Kans op sneeuw? In de toekomst is dat een grap, die onze kinderen en kleinkinderen niet zullen begrijpen. Ik hoop dat je nog mooie foto’s hebt van voorgaande jaren, dan hoeven onze nakomelingen dit beeld niet te missen.

Omdat ik hou van onderzoek heb ik ook gekeken naar afval. Het scheiden doen ze niet in onze straat, dan moeten wij ons plastic bij een supermarkt brengen net als het glas en karton. Wist je dat er ook plastic gemaakt is van natuurlijke producten als maïs en aardappelen in plaats van aardolie? Het zogenaamde biologisch en composteerbaar plastic. De afgelopen weken ben ik in de supermarkten op zoek gegaan naar het kiemplant logo op plastic. Tevergeefs…

Wat wil ik nu bereiken met dit verhaal? Nou, ik was mij van veel niet bewust, maar voor mij gaat 2017 er heel anders uit zien. Nu ik bij mijzelf ben begonnen, geef ik het lootje door. Begin bij jezelf en kijk wat jij kan bijdragen aan een beter leven voor ons allemaal.