Vakantielanden

Freec01 22 aug 2016

Het lijstje met niet-meer-te-bezoeken landen groeit. Zweden is erbij gekomen. Reden: een TBC-golf in Zweden. TBC was in Zweden in 1970 bedwongen. ‘Toekomstige nieuwe Zweden’ hebben deze ziekte ‘meegenomen’ en daarom zwijgt de mainstream media erover. Let op de voorzichtige formulering: je mag vrijwel niets opmerken van mensen die werkelijk alles goedpraten (het zgn. stigmatiseren).

Het is al weer meer tien jaar geleden dat mijn vrouw en ik op Bali met een privé-taxi het binnenland introkken. De taxichauffeur oogde moe en gelukkig had hij zich wat Engels eigen gemaakt. Hij had al de hele nacht gereden en stelde voor naar zijn gezin te rijden en dan zou zijn broer ons terugrijden nadat we een befaamde houtsnijwerkplaats zouden bezoeken. Het gezin telde vele kinderen en de sfeer was gezellig.

Na het drankje stapte de broer met blote voeten in de auto (schrik!) en reed ons naar het befaamde dorp waar wij mooie wajangpoppen kochten. Terug in het hotel bleek de gids van de grote groep ze verkeerd te hebben begeleid en waren nooit in het dorp van het houtsnijwerk aangekomen. Of we opnieuw zoiets zouden avonturieren? Ja, maar er komen nog weinig landen in aanmerking.