Graaiers

Graaiers zijn het, "Die lui aan de top", je kent ze wel. De grote namen of in veel gevallen misschien ook de onbekende namen. De mensen de een maandloon krijgen waarvan veel mensen al dolblij zouden zijn als ze dat in een jaar verdienden, om van de bonussen nog maar te zwijgen. Ik begrijp het niet, heb ik nooit gedaan. Armoede en werkloosheid, cijfers waar jaarlijks mee geworsteld wordt, hoe zorgen we dat iedereen aan de bak komt? Een dak boven zijn hoofd en een vol bord op tafel. Elk jaar weer, die cijfers, als een wrat die je blijft aanstippen maar niet weg wil.

Hoe kan het dat een topman bij de bank, jaarlijks duizenden euro’s "verdient", geld wat ze was toevertrouwd door werkende mensen. Geld wat in principe altijd van hen is geweest, slechts in bewaring bij de bank, of bruikleen eigenlijk. Geld wat vervolgens deels in de zakken van een select aantal personen beland, de rest verdwijnt waardoor vervolgens de overheid moet bijspringen om te zorgen dat het laatste beetje geld niet ook de afvoer in gaat.

Hoe kan het zo zijn, dat mensen lange werkweken maken, gestresst zijn door hun beroep, terwijl ergens aan de top iemand op zijn luie reet een salaris binnenhaalt waar de gemiddelde Nederlander alleen van kan dromen? Bedrijven die al te beroerd zijn minimumloon uit te betalen aan een werknemer die ruim 40 uur werkt maar vervolgens wel geld over hebben voor een bonus waar misschien wel nog tig man voor aangenomen zou kunnen worden, al was het maar een minimumloon.

Noem me een socialist maar ik wil daar absoluut niet mee geassocieerd worden. Zelfs de grootste socialisten zijn graaiers. Misschien is het niet zo duidelijk, misschien verbergen ze het goed, en misschien boeit het eigenlijk ook niemand maar ondertussen zijn ook zij bezig met hun zakken te vullen.

Mijn voorstel, als we deze mensen nou eens gaan korten, geen exorbitante salarissen meer. (Wat is exorbitant? Eerlijk gezegd was ik al blij met de Balkenende norm maar zelfs dat is een hoog bedrag eigenlijk). Bedrijven huren maar extra mensen in van dat geld en verhogen minimumlonen zodat de werknemer ook normaal kan leven zonder zorgen, goed voor het verlagen van de werkloosheid en armoede. Een excuus als te weinig werk voor meerdere werknemers wil ik niet horen. Laat ze dan gewoon minder werken, weer een probleem opgelost, minder werkdruk en minder stress, gevolgd door een betere gezondheid, lagere ziektekosten, ziekteverzuim. Alleen maar voordelen….. WAAROM IS DIT NIET MOGELIJK? JUIST. GRAAIERS