Faceswappen met de stoeprand

De laatste tijd gaat het in de media veel over de jongeren die op de fiets intensief hun telefoon gebruiken. Dit zou een gevaar vormen in het verkeer en voor flink wat irritaties zorgen bij de overige weggebruikers. Tenminste, als ik de media moet geloven. De krantenkoppen brullen veel over de jeugd en hun smartphones, maar is dit niet een beetje achterhaald? Begrijp me niet verkeerd, want ook ik, als jongere zijnde, vind het gebruik van de telefoons op de fiets levensgevaarlijk. Misschien ligt het aan het feit dat ik zelf geen twee dingen tegelijkertijd kan, maar ik zie liever niet mijn gezicht gefaceswapt met een stoeprand. Maar faceswapt of appt de oudere generatie ook niet in het verkeer?

Want het is niet alleen de jeugd van tegenwoordig die hun telefoon intensief gebruikt in het verkeer. Ook de jeugd van enkele generaties geleden weet de mobiele telefoon in het verkeer te vinden. Ik zat laatst tijdens een autoritje achterin de auto en ik keek m’n ogen uit op de snelweg. De mevrouw in de rode auto deed een halfslachtige poging om haar net aangebrachte make-up vast te leggen op een selfie, de man in het witte bestelbusje keek afgewisseld naar de weg en naar z’n kruis en de man in de gigantische vrachtwagen had zo te zien een heel energiek en humoristisch gesprek, want hij gebruikte beide handen tijdens zijn telefoongesprek.

Hoe is dit toch mogelijk? Hebben die mensen in de auto’s dan ook niet door dat ze gevaarlijk bezig zijn? Waarschijnlijk niet, want anders zou men het niet doen. Toch?
Het mobiele telefoongebruik in het verkeer, of het nou op de fiets is of in de auto, is een niet te vermijden fenomeen van de toekomst. Naar mijn mening zijn de mensen zich niet bewust van het gevaar dat ze veroorzaken.

Misschien bemoei ik me weer met teveel dingen die mij eigenlijk niets aangaan, maar ik schrok hier oprecht van laatst op de snelweg. Dit is een net zo groot probleem als de jeugdige fietsers met hun smartphones. Dus lieve fietsers, mevrouw in de rode auto, meneer in het witte bestelbusje, meneer in de gigantische vrachtwagen en de rest van Nederland; zullen we afspreken dat we voortaan de mobiele telefoon lekker in uw jaszak, broekzak of tas houdt als u aan het verkeer deelneemt? Zo voorkomt u dat de media uw net genomen selfie gebruikt in hun werk met als onderschrift; ”slachtoffer”. Want dat wilt u denk ik echt niet.

Of bemoei ik me er nu weer teveel mee?