Op de eerste dag schiep de mens God

Jan van Oranje 11 apr 2016

Stel dat God werkelijk bestaat. Het zou zomaar kunnen. En als God bestaat, dan bestaat Allah ook. Het duo God en Allah, die de wereld besturen vanuit organisatiebureau ‘De Hemel’. Elke dag even de per e-mail binnengekomen vragen, wensen en biechten behandelen. De ene helft van de wereld richt zich tot God, de andere helft tot Allah. Hoe lossen die twee dat op als hun fans tegenover elkaar komen te staan? Gooien ze een muntje op en wie ‘kop’ heeft wint? Of spelen ze een spelletje schaak met de wereldbevolking als pionnen? Feit is dat ze er op dit moment een aardige puinhoop van maken. Alsof ze alles ineens met hun linkerhand doen, op een maandag, met een kater. Menig manager wordt voor minder op straat geschopt.

Maar stel nou eens dat God niet bestaat. Ook dat zou zomaar kunnen. Dat wij tweeduizend en een paar jaar lang ons tot God dan wel Allah richten, terwijl ze helemaal niet blijken te bestaan. Dat hele volkstammen zijn uitgeroeid uit Zijn naam. Dat nog steeds mensen onnodig sterven omdat Hij dit zo zou willen. Dat in Afrika de boel helemaal in het honderd loopt omdat Hij niet aan geboortebeperking zou willen doen. Maar als Hij niet bestaat, wie heeft dan verzonnen dat Gods wil zal geschieden? Wie is dat marketingtechnisch meesterbrein met een dusdanige overtuigingskracht dat miljoenen mensen hem gewoon op zijn mooie blauwe ogen geloven?

God die niet bestaat. Dat is een angstige gedachte. Want vlak de gevolgen niet uit als werkelijk mocht blijken dat God niet bestaat. Dat is een economische ramp die niet te bevatten is. Kerken kunnen hun deuren sluiten, kloosters worden omgeturnd tot hotel, miljoenen mensen komen van de een op de andere dag zonder werk en er is direct een overschot aan vrijgezelle mannen. En wat gebeurt er met Vaticaanstad? Wordt dat automatisch Italiaans grondgebied, of wordt het per opbod verkocht? En wat te denken van Mekka? Want als God niet bestaat, dan bestaat Allah ook niet. En geen islam zonder Allah. Geen Islamitische Staat, geen aanslagen uit naam van Allah en, jammer jongens, ook geen 72 maagden. Want geen hemel zonder goden.

Als je daar lang over nadenkt, is het een prettige gedachte om gewoon te geloven. Te geloven dat alles wel goed komt. Dat Rutte het goed met ons voor heeft. Dat het vluchtelingenprobleem vanzelf wordt opgelost. Dat kaboutertjes onze rommel opruimen. Ik zou heel graag willen geloven, het maakt alles ineens zo simpel. Maar ik geloof niet.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl