Just say “NO!” op 6 april

R@lph 4 apr 2016

Deel 8 in de serie waarom "Nee". Het is prima dat het associatieverdrag met Oekraïne reden is om je uit te kunnen spreken over de EU. Ziet u andere mogelijkheden om het over de ‘dienstregeling van de EU trein’ te kunnen hebben? Ik niet. Een stem "tegen" is het geven van een signaal, dat de EU voorbij gaat aan haar eigen burgers in het steeds maar willen uitbreiden – qua landen en qua bevoegdheden. Houd een dergelijk referendum in de hele EU, en ik ben ervan overtuigd dat een meerderheid van de oer EU-landen tegen is.

In die zin is het vergelijkbaar met het a.s. referendum van de Britten over een zogeheten Brexit. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat an sich het associatieverdrag zowel slecht is voor de EU als voor de Oekraïne zelf. Dat kan. Beste voorbeeld is natuurlijk Griekenland. Die toetreding is zowel slecht gebleken voor het land zelf, als voor de EU. "Ja maar, Oekraine wordt toch geen EU lid?"… Wie houd je voor de gek? Op termijn is dat onvermijdelijk. Beter nu de suggestie vermijden.

In de verdragstekst staat dat het de bedoeling is om te komen tot de "geleidelijke economische integratie en de verdieping van de politieke associatie" en "dat Oekraïne als Europees land een gezamenlijke geschiedenis en gemeenschappelijke waarden deelt met de lidstaten van de Europese Unie". Ik maar denken dat Oekraïne qua geschiedenis, cultuur en geografie dichter tegen Rusland aanschurkt, op zijn minst een ‘grensland’ is, trouwens ook de letterlijke betekenis van de naam Oekraïne.

Instemming met het verdrag is ook legitimering van de huidige corrupte machtshebbers. Corruptie juist kunnen tegengaan doordat de EU er zich tegenaan gaat bemoeien? Kletskoek. In landen als Griekenland en Italië hebben we immers nog steeds te maken met corruptie. Bulgarije behoort, ondanks haar EU toetreding 8 jaar geleden, zelfs tot de corruptste landen ter wereld.

De Franse topdiplomaat Pierre Vimont, onder wiens leiding gewerkt is aan de totstandkoming van het associatieverdrag, zegt ook dat achteraf gezien geen rekening is gehouden met de Russische gevoelens, en dat de Russen zelf nog hadden voorgesteld om tot een algehele handelsovereenkomst te komen. En laat ik daar nou uitgerekend voorstander van zijn. Jammer dat de MH17 ramp, die ik voor 90% zie als een fout van onze inlichtingendiensten, veel Nederlanders het gevoel geeft dat een tegenstem een stem voor Poetin is. Onzin. Dat is een chantage argument geworden van het pro-kamp.