Vinyl

Boris de Groot 23 mrt 2016

Plaatjes draaien. Ongeveer rond afgelopen jaarwisseling gebeurde het. Mijn gezin en ik genoten van onze kerstvakantie. De Top 2000 dirigeerde mijn vrouw en mij, overmand door nostalgische gevoelens, richting zolder. Onze zorgvuldig opgeborgen platenspeler en 33-toeren schijven daalden af naar beneden. Elpee van jou, elpee van mij, elpee van ons allebei. Niet gekregen van onze moeder maar gekocht in een tijd van ver voorbij.
We keken uit naar het moment dat we de naald weer in de groeven zouden leggen. Het duurde even alvorens we een keuze hadden gemaakt welk juweel de eer van het begin van onze tweede jeugd zou krijgen. Het was een strijd tussen de echte klassiekers. Déjà Vu CSNY, Bat out of hell Meat, Akkerman versus ABBA The Visitor, Songs in the key of life Stevie en nog ongeveer 300 top herinneringen en dus kanshebbers. Na vele mijmeringen viel ons oog op Tapestry, Carole King. Waarom? Deze plaat brengt ons ram bam meteen terug in de sfeer die we zoeken.
Het voordeel van het feit dat twee mensen elkaar ontmoeten, trouwen, samen leven is onder andere dat er dubbelingen ontstaan op vinyl. Zo hadden wij de keuze in het kiezen van het meest onaangetaste exemplaar van Tapestry. We gingen niet alleen terug in de tijd, het klonk ook als ware het 1971. We herleefden onze jeugd.

De ene na de andere elpee volgde elkaar op. We waren in de zevende hemel. Onze melancholische gemoedstoestand ontweek het feit dat random play, de gehele muziekcollectie achter elkaar afspelen, skippen en alle overige luxe van deze tijd niet meer voorhanden bleek. Nee, na gemiddeld elke 6 liedjes moesten we in actie komen. Uitzetten, naaldje eraf, omdraaien, afstoffen, naaldje schoonmaken, naaldje erop en weer aanzetten. Hoes in hoes uit, plaat voor plaat omklappen om de juiste te vinden. Heerlijk die goede oude tijd. We kwamen er tevens achter dat vinyl weer volop in de verkoop was en nog steeds is. Wij deden mee en doen dat nog steeds. Allereerst de krakende juweeltjes die we niet dubbel hadden vervangen. Nieuwe artiesten kopen we vanaf nu ook op vinyl.

Het is nu eind maart. We draaien nog steeds met veel passie onze elpees. Televisie kijken doen we bijna niet meer. Aan de eettafel plaatjes luisteren en als gezin in gesprek is ons tijdverdrijf. De teruggang in luxe nemen we voor lief en als gezin nemen we weer de tijd voor elkaar. We voelen ons gesterkt. Brussel neemt ons dit niet af.