Tofik en het opvangkamp

Herman Grendelman 2 mrt 2016

Om de avond nog wat sjeu te geven, gisteravond ingeschakeld op PAUW. Je weet immers nooit wat er gebeurt in zo’n live programma. Misschien verslikt Pauw zich in een borrelnootje of ontstaat er een flirt met een vrouwelijke gast, waarna de weddenschappen via whatsapp opgestart kunnen worden. Gaat ze mee naar de loveboat van Jeroen? Ik zet een tientje op ja. Pas morgenochtend weer met pek en veren weer de kade op.

Geen loveboat materiaal vanavond, wel Tofik Dibi die stelling komt nemen inzake de kwestie vluchtelingen en hun opvangkampen. Tofik Dibi, arme jongen. De kringen om de ogen worden alsmaar donkerder. Je vraagt je af of hij vannacht soms weer op pad is geweest om uiting te geven aan zijn verborgen gevoelens die uiteindelijk bij DWDD uit de kast kwamen zetten. De coming out van Tofik Dibi ging niet zonder horten of stoten, toch goed dat hij het uiteindelijk deed. Hij schreef er een boek over en mag sindsdien komen opdraven als expert op het gebied van homo rechten. De kwestie: homo’s en anders geaarden die buiten de reguliere gang van zaken zoals binnen de Islam de norm is vallen, worden gepest in opvangkampen. Ze worden mishandeld en wat al niet meer. Het is schandalig!

Tofik geeft aan dat het een goed idee is om de bedreigde homo’s uit het kamp halen, apart te zetten en vervolgens de ‘pesters’ aan te pakken. Daarna volgt nog enige langdradigheid en nuancering. Tot zover de expert, nu verder met de gewenste aanpak.

Wie in Nederland te gast is, een maaltijd en onderdak krijgt, dient dankbaar te zijn. Zich te gedragen naar opgestelde normen en waarden die gelden in dat land en zich te houden aan de regels die worden gesteld bij de gegeven privileges. Wie dat niet kan en besluit de in Nederland geldende normen en waarden meer dan op de proef te stellen, door zich agressief te gedragen tegen mensen die binnen jouw cultuur tweederangs zijn, verdient een agent met aan z’n rechterhand een Mechelse herder. Kordaat, kort en resoluut optreden. ‘Wie is het?’ Vraagt de agent. ‘Die lieden daar’, wijst de medewerker van het opvangkamp. Op toe lopen en oppakken zonder in gesprek te gaan. In het politiebusje zetten en wegbrengen naar de afdeling vervroegde uitzetting. Misselijkmakende stank voor dank is korte metten maken. Bij de poort van elk AZC een agent met het hondje, voorbeeld stellen, en moet je opletten hoe snel het afgelopen is. In Nederland geen aparte opvangkampen. Stop het creëren van parallelle samenlevingen. Gedragen of anders wegwezen.