Mag de muziek wat zachter?

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de rockband AC/DC hun tour verzet omdat zanger Brian Johnson het risico loopt om doof te worden. Dit is allemaal ook niet zo gek als je wekelijks optreedt met boxen om je heen die een geluid van rond de 100 decibel maken.
In de trein hoor ik ook redelijk vaak muziek van kinderen rond de 12 jaar die op hun mobiel Lil Kleine of Mr. Polska afspelen, alleen doen deze kinderen dat iets te hard waardoor de hele coupé kan mee genieten. Als er een man dan vraagt aan de jongen “Mag de muziek wat zachter?” dan komt er geen reactie van het 12 jarige kind. Z’n muziek staat zelfs zo hard dat er geen contact mee te maken valt. Een telefoon komt weliswaar niet tegen de 100 decibel aan maar komt alsnog hoog uit in de decibelmeter. Daarom lijkt het mij een goed idee om de jongeren kinderen van nu bij te leren over muziek, ze mogen nog steeds alles luisteren wat ze willen alleen wel op een normaal volume. Niet op een volume waardoor je de oren beschadigt.
Het lijkt mij daarom ook een goed plan dat ze daar in Den Haag dan eens gaan bespreken dat oordoppen een verplicht iets gaat worden bij concerten als je 14 jaar of jonger bent, daarboven mag je zelf kiezen of je ze aan wilt of niet. Voor mensen die onder de 14 jaar zijn, zijn ze gratis bij de ingang. Zo kan iedereen onder de 14 jaar gewoon oordoppen dragen zonder daarvoor speciaal naar een winkel te hoeven.
Ook voorkom je hiermee dat 11/12 jarige fans gillend, zonder oordoppen vooraan staan bij de geluidboxen van hun favoriete band. Als iedereen ook oordoppen dragen gaat dan gaat vanzelf de volume van de muziek naar beneden als jezelf muziek luistert, want je bent gewend geraakt aan zachtere muziek door de oordoppen. Als daarnaast iedereen oordopjes gaat dragen dan ontstaat ook het probleem niet meer dat je met oordoppen minder stoer bent als zonder oordoppen. Want het is pas echt stoer als jij bij een concert bent geweest van je favoriete artiest en dat jaren later nog steeds kan vertellen en de reacties kan horen omdat jij wél oordoppen aan had die avond.