Drukte: de epidemie te aarde

NoeneKazarjan 25 feb 2016

De meerderheid van de populatie maakt zich schuldig aan de content volle, maar incorrecte antwoord op de vraag hoe het gaat. ‘Druk’ is wat er tussen onze lippen door stug naar buiten wordt geperst, ons gezicht staat stijf van de stress en onze hersenen slaan overuren met het maken van associaties. In de meeste gevallen, associëren we niet veel gevoelens meer met ‘druk’ als antwoord op de eerdergenoemde vraag. Tegenwoordig lijkt het een gestandaliseerde term te zijn geworden die antwoord zou moeten geven op een warme en intentievolle, in sommige gevallen beleefdheidsvraag. Echter is het sociaal incorrect. Oftewel: numb.

Een bovenkamer gevuld met onuitgewerkte ideeën, een agenda bomvol van de verantwoordelijkheden. Een privilege van de mens. We hebben geen ander verplichting dan te ademen, alle andere taken die op ons zeurlijstje staan vormen echter alleen het fundament van het bestaan. Onze verplichtingen zijn geschetst, wij kleuren ze zelf in. Bevallen de kleuren niet, dan ben je verantwoordelijk voor een drastische verandering in je leven. Niemand garandeerde dat het makkelijk was, maar ik beloof je dat het leuk wordt als je je er eenmaal bewust van bent. Want… jij, creëert je eigen geluk.

Druk zijn wordt vaak onterecht geassocieerd met stadiums als succesvol. Toch heeft het gevoel dat druk zijn oproept als zogenaamde antwoord op de vraag niets weg van het gevoel dat zich voordoet na het lopen van een marathon of iets dergelijks. Echter ben ik van mening, dat ieder die zich druk acht, bevoorrecht is.

Druk zijn bestaat niet. Druk zijn is fictief. Buitenwegen gelaten dat het To-Do lijstje op mijn bureau mij soms anders wil doen laten geloven. We beweren allemaal anders, wanneer onze stresslevel gestaagd groeit en de tranen ons in de ogen staan. Het is een kwestie van prioriteiten. Prioriteiten stellen, eerder gezegd. Een kwestie van opgroeien.

Beloof jezelf dat ‘druk’ nooit meer een antwoord, jouw antwoord, zal zijn op de vraag hoe het gaat. De vraag ontduiken kan door de vraag terug te kaatsen, maar druk zou wel het laatste antwoord moeten zijn op je lijstje.