Persoon van het jaar 2015

Wie is de persoon van het jaar 2015? Het is niet Poetin, Obama, Trump, Opstelten of Teeven. Nee, het is de vrouw die ons met krachtig leiderschap door de vluchtelingencrisis heen loodste en ons weer een sprankje hoop gaf: Claudia de Breij! ‘Als de oorlog komt en mijn dorp is platgegooid, mag ik dan bij jou? En als IS mijn kop er afgehakt heeft, mag ik dan bij jou?’.
Claudia veroverde dit jaar Nederland; zo staat ze op nummer vier in de Top 2000, belachelijk, nummer vier … vier! Tussen de Eagles en Led Zeppelin in … vier! Ze hoort natuurlijk op nummer één, maar goed, als de stijgende lijn zich doorzet staat ze volgend jaar op min zeven dus dat gaat goedkomen.
In de bestsellerlijst komt ze nét niet op nummer één met ‘Neem een geit’. Als het boek nou over een als lammetje misbruikte, dementerende geit was gegaan had ze zowel Kim van Kooten als Hugo Borst met gemak verslagen.
In de begrafenis top-10 is ze binnengekomen op de eerste plek, hiermee de zingende baard Andrea Bocelli en zingende taart Sarah Brightman naar een tweede plek degraderend. Populair bij de doden en de levenden, wat wil je nog meer? Populair bij Herman van Veen! Voor de jonge lezers: Herman van Veen is een alter ego van Jochem Myjer. Dit jaar viel Claudia de Louis Davidsring ten deel. De ring was reeds veertig jaar in bezit van Herman van Veen die deze als een ware Smeagol aan zijn borst gekluisterd had. Laten we hopen dat Claudia na het dragen van de ring niet kaal wordt en liedjes over kansloze eendjes gaat zingen.
2015 was een belachelijk succes voor Claudia, maar 2016 wordt nog beter; ik voorspel een Nobelprijs voor de ‘Hete Vrede’. Zelfs een Gouden Kalf behoort tot de mogelijkheden, zeker als je bedenkt dat de film ‘Het Bombardement’ met Jan Smit kans maakte op een Gouden Kalf, wat kan die jongen toch zingen.
Als ik dan toch één puntje van kritiek mag hebben: In het prachtige lied ‘Mag ik dan bij jou’ staat de volgende regel: ‘Want als ik bij jou mag, mag jij altijd bij mij.’ Het voorwaardelijke aan deze tekst vind ik jammer en zag ik graag veranderd in: ‘Want of ik nou bij jou mag of niet, jíj mag altijd bij mij’. Dus Claudia, jíj mag bij mij, vanavond al, als je tijd hebt.