Wie zijn wij eigenlijk? Het sloeg in als een bom

Jantien 4 sep 2015

De oude man loopt langzaam richting het graf. Hij steunt op het arm van zijn zoon terwijl hij de zonnebril afzet. Hij staart intens naar het graf en ik zie dat zijn ogen waterig worden. De zonnebril gaat weer op en langzaam schuifelt de man verder. Ik kan een harde snik niet inhouden en krijg een brok in mijn keel wanneer ik om me heen kijk. De meeste mensen die om het graf van mijn oma staan, waren er nooit geweest zonder haar. Met de oude man en zijn familie in het bijzonder.

De beste man was een (van de vele) onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘’Ik ben je opa en oma nog iedere dag dankbaar’’ vertelt hij me geëmotioneerd na afloop van de begrafenis. ‘’Zelfs ondanks dat er weinig te eten was, deelden ze hun eten altijd met ons allemaal’’. Ik ben nog niet vaak zo geroerd geweest. Nog nooit in mijn zesentwintig jaar heb ik mijn oma als een held gezien. Maar nu het verhaal zo werkelijk wordt, slaat het bij mij pas in. Een intens verdriet en tegelijkertijd een intense trots.

Nu opnieuw, wanneer ik de verhalen lees van de vele vluchtelingen, door sommige ‘gelukszoekers’ genoemd, slaat het bij mij weer in. Vooral de woorden WIJ en ZIJ kan ik niet meer zien of horen. WIJ werken hard en hebben dit land opgebouwd en ZIJ komen hier profiteren en breken het af. Ik zou graag willen weten, wie zijn WIJ en ZIJ eigenlijk?

Zijn WIJ niet de mensen die in de Tweede Wereldoorlog ook hulp hebben gehad van andere landen. Zijn WIJ niet de mensen die na de Tweede Wereldoorlog ook geluk hebben gezocht in landen als Amerika, Canada en later Australië. Zijn WIJ niet de mensen die later dankbaar gebruik hebben gemaakt van gastarbeiders, toen het ons uitkwam. Zijn WIJ niet de mensen die verdomd veel geluk hebben dat we mogen werken en een veilige samenleving kunnen opbouwen.

Zijn ZIJ niet de mensen die vreselijk veel pech hebben gehad met waar ze zijn geboren. Zijn ZIJ niet de mensen die ook keihard werken om een bestaan op te bouwen, maar met twintig uur per dag naaien van onze broeken nog altijd geen cent te makken hebben. Zijn ZIJ niet degenen die nu in oorlog zitten en hulp nodig hebben. Zijn ZIJ niet de mensen die zouden willen dat ze keihard zouden kunnen werken voor het opbouwen van een veilige samenleving en thuisbasis.

Zijn ZIJ niet de mensen die een kans verdienen. Net zoals WIJ in het verleden.

Lees de volledige column hier: http://jantiensreisstijl.com/2015/08/30/wie-zijn-wij-eigenlijk-het-sloe…