VAN OORLOGSVLUCHTELING NAAR ECONOMISCHE MIGRANT

[email protected] 12 sep 2015

Wat ik totaal in de discussie over oorlogsvluchtelingen mis,is de vraag of men zich nog wel oorlogsvluchteling mag blijven noemen als men via een veilig land als Turkije, Griekenland, Servië en Hongarije het rijke West-Europa probeert te bereiken. Waarom vragen ze geen asiel aan in die landen waar het veilig is: waar geen oorlogshandelingen en politieke vervolging plaatsvinden. Als ze alleen naar West-Europa proberen te komen vanwege een hogere levenstandaard dan zijn ze geen oorlogsvluchtelingen meer maar economische migranten. En wie kan ons garanderen dat al die oorlogsvluchtelingen ook echt uit Syrië komen?

Het opnemen van al die mensen is ook een symptoombestrijding. Laten we aannemen dat al die mensen die nu in Oost-Europa zijn door West-Europese landen worden opgevangen, hoe zit het dan met de komende groep van (economische) vluchtelingen die zeker zullen komen en de komende, en de komende etc. Tot hoeveel aangekomen vluchtelingen zeg je:`Tot hier en niet verder`.

Daarnaast is het opnemen van (economische) vluchtelingen in Europa is maar een tijdelijke schijnoplossing. Als mensen die een oorlogsgebied ontvlucht zijn en veilig in een naburig land zitten, weten dat ze uiteindelijk toch opgenomen zullen worden door West-Europa,dan zullen ze zeker proberen de gevaarlijke overtocht over het water te maken en dan begint de ganse problematiek weer helemaal opnieuw.

Tenslotte kun je niet eindeloos grote groepen (economische) vluchtelingen blijven opnemen zonder de gevolgen ervan te ondervinden in de vorm huisvesting, culturele problemen, verschillende normen en waarden in het ontvangende land en tenslotte lagere dan wel geen opleiding met langdurige afhankelijkheid van een uitkering als gevolg.

In Nederland geldt dat mannen en vrouwen gelijkwaardig aan elkaar zijn, dat er niet gediscrimineerd mag worden op basis van geloof en opvatting, dat homo’s en lesbiennes dezelfde rechten als hetero’s hebben, dat je een andere mening mag hebben en uitdragen en dat religies als de islam en het christendom bekritiseerd mogen worden. Ik betwijfel te geloven dat deze voor ons normale gang van zaken ook bij de (economische) vluchtelingen gangbaar zijn. We hebben nu al problemen met mensen die hier geboren en getogen zijn die daar al moeite mee hebben: joden worden uitgescholden, homo’s worden lichamelijk mishandeld en men durft nu al geen kritiek op de islam meer te hebben zonder bang te zijn voor geweld of erger.