Van dagdroom naar nachtmerrie

R@lph 10 sep 2015

Laatst keek ik naar een documentaire over de Koninklijke Luchtmachts gedroomde opvolger van de F-16, en vroeg me af of de Tweede Kamer zich niet beter kon realiseren dat de JSF tot de laatste generatie bemande gevechtsvliegtuigen behoort. De praktijk leert al dat in de regel meer jagers neerstorten door storingen of fouten dan als gevolg van vijandelijk handelen. En als we de verhalen over de bouwer van de JSF, Lockheed Martin, mogen geloven, komt de JSF-order op hetzelfde neer als Cap Gemini software laten bouwen. Erg duur en niet zo effectief. Tegen een in klein verband opererende terrorist kun je er niets mee. Stationeer je ze nabij conflicthaarden, hebben ze hun eigen legertje op de grond nodig ter protectie.

Nog het grootste gevaar voor de JSF schuilt in het gebruik van drones. Onbemande vliegtuigen. Grondaanvallen en luchtverkenning kunnen drones al beter. En als gevechtsvliegtuigen niet meer bemand zijn, is de sport om elkaar uit de lucht te schieten er wel van af. Ik dagdroom verder. Als we met de vijand kunnen afstemmen dat virtueel manschappen worden ingezet, hoeft er geen bloed te vloeien en geen bebouwing in puin te worden geschoten. Misschien kunnen we dan afspreken dat volgens een bepaalde formule aantallen mannen van het virtuele slagveld worden teruggetrokken of toegevoegd, al naar gelang de uitkomst van een schermutseling.

Defensie zal tegensputteren hoe we de bemande verdediging van ons luchtruim ter hand moeten nemen. Ook hier is een oplossing voor die niet pleit voor het willen hebben van de JSF, namelijk: jachtvliegtuigen van Rusland kopen. Prima vliegtuigbouwers daar. Kan Duitsland over meepraten sinds de hereniging. Het vliegt met de MIG-29. Dan kun je waarschijnlijk drie voor de prijs van één JSF krijgen. Kopen van Poetin zou pas echt neerkomen op wat technisch heet een ‘pre-emptive strike’. Zeg maar de vijand te slim of te snel af zijn voordat die in actie komt. Poetin gaat een klant toch niet voor het hoofd stoten door geleverde vliegtuigen uit de lucht te schieten? Dan zou hij dief zijn van eigen portemonnee. Geen vervolgorders.

Een bizarre dagdroom? Besef dan dat de werkelijkheid absurder kan uitpakken dan fictie. Bush Jr.’s droom was het om af te maken wat vader Bush had verzuimd. Amerika viel Irak binnen dat niets te maken had met de terreuraanslag op het WTC, waarna Amerika’s oude vijand Iran er meer invloed kreeg en het terrorisme vanuit buurland Syrië kon groeien als kool. Zeg maar gerust een nachtmerrie.