Het zalige nietsdoen

Tom Grosfeld 20 aug 2015

Al pootje badend in mijn opblaaszwembad tuur ik de tuin door terwijl mijn ogen twee verwarde wespen nauwlettend proberen te volgen. Mijn buurman zit in zijn tuinstoel. Ik heb eigenlijk nooit contact met mijn buurman, maar vandaag is daar verandering in gekomen. Na een paar goedkeurende blikken te hebben uitgewisseld door een klein kiertje in de schutting, vermoedelijk ontstaan door het wederzijds respect vanwege onze gedeelde activiteit, namelijk nietsdoen, nodig ik mijn buurman uit om zijn middagactiviteit voort te zetten in mijn tuin, onder het genot van een klein, verfrissend opblaaszwembad voorzien van schepnet en chloortablet.

De doorsnee Nederlander is een drukbezet persoon. Vraag hem hoe het gaat, en je zult een zuchtende “Ja druk hè” te horen krijgen. We hekelen de drukte in ons leven, maar tegelijkertijd hunkeren we naar die drukte als een pasgeboren baby opzoek naar zijn eerste hapje adem. Niets doen kennen we niet. Nietsdoen is schaamtevol. Nietsdoen is verloren tijd. Nietsdoen wordt zorgvuldig uit de weg gegaan door geforceerd te gaan wandelen. Of in de tuin te werken. De was doen. Alweer. De hond uitlaten. Alweer. Het huis schoonmaken. Alweer. Tijdens het autorijden zitten we op Whatsapp, tijdens het koken lezen we onze mail en tijdens de seks zitten we op Facebook. Nederlanders gaan liever toch nog even een boodschapje doen, alvast vooruitwerken voor school, een nieuwe hobby zoeken of beginnen aan een nieuwe serie in plaats van even nietsdoen. Genieten van de stilte, de spieren ontspannen en de frisse ochtendnevel opsnuiven.

We kunnen een hoop leren van die Italianen met hun zalige nietsdoen, oftewel “Dolce far niente”. Van beenhaar laten staan hebben ze misschien niets begrepen, maar het nietsdoen is een veelvoorkomende activiteit in hun dagelijks bestaan. Er wordt vaak wat denigrerend gedaan richting de Caraïben, maar ook daar beschikken ze over het vermogen om gewoon niets te doen. Accepteren en omarmen dat er dagen zijn waarin multi-tasken even niet van je gevraagd wordt. Een oproep aan alle “lekker druk hebbende” Nederlanders, laat Facebook voor wat het is, pak een boek, werp je vishengel uit of doe een dutje in de tuin. Ondervind het zalige in het nietsdoen.