AUTO’S EN POLITIEK

Sinds de oliecrisis van 1973 verdwenen de supersportauto-ontwerpen helaas in prullenbak. Ongelofelijk jammer, en een stuk vooruitgang dat zomaar het afvoerputje in gesmeten werd. Het vooruitgangsdenken van de jaren zestig verdween geheel, op vergelijkbare wijze als waarop Charles Manson en de Hells Angels dit bewerkstelligden.
Politieke correctheid vierde hoogtij in de jaren zeventig, dus konden we niet meer koloniseren. Iedereen was er heilig van overtuigd dat de gedekoloniseerde landen prima in staat waren om zichzelf vanaf dat moment te besturen. Maar wie hebben daar nu baat bij, en wat heeft dit ons gekost? Waarom verdedigen wij de rechten van oliesjeiks, om het kort te zeggen? Sinds die oliecrisis hebben zij ons het leven zuur gemaakt. Hun rijkdom heeft de hele wereld gedestabiliseerd. Waarom investeren ze in wolkenkrabbers en niet in het stoppen van woestijnvorming, bijvoorbeeld? Waarom sturen ze al hun kinderen naar onze universiteiten? Wij zijn niet eens welkom in hun heiligste stad, Mecca; deze is enkel toegankelijk voor moslims.
Als we terugkijken zien we dat de grafiek van onze economie vanaf dat oliecrisisjaar een vrije val, ofwel snoekduik maakt. De generaties geboren voor 1950 hebben hier niet alteveel moeite mee gehad, aangezien er nog voldoende geld in de samenleving zat om klappen op te kunnen vangen. Maar als we kijken naar de huidige situatie is duidelijk dat de arme landen nog steeds niks anders dan mensen produceren terwijl ze de bestaande bevolking al onmogelijk in leven kan houden.

Ook is het nog maar de vraag of de rechten van die oliebronnen aan de sheiks toekomen. Wij zijn immers degenen die de olie ontdekt en ontgonnen hebben, terwijl zij niet eens een papier kunnen tonen dat bewijst dat ze eigenaar zijn van de grond. Ook hebben wij de Saudi’s beschermd tegen Saddam’s leger. Zelf hebben deze landen weinig gedaan om ons te helpen. Ze hebben enkel de olieprijzen verhoogd.
Ik pleit ervoor dat de Westerse mogendheden het Midden-Oosten (weer) overnemen. Dan kunnen de asielzoekers terug, olieprijzen omlaag in het Westen (en omhoog in het Midden-Oosten dat toch rijk genoeg is, inmiddels), dan kan MIJN generatie en die van onze kinderen ook eens in een sportwagen rijden -en dat werkt beter dan Viagra, Ritalin en Prozac.