Klucht MH17

Kortsluiting in mijn brein, een bloeddruk die ondanks een stevige valsartan-kuur stijgt tot een astronomisch hoog niveau en een hopeloos gevoel van onmacht. Dit allemaal dankzij een drietal berichtjes die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben maar die in mijn onderbewuste op de een of andere manier toch met elkaar verweven raakte. Het eerste bericht ging over de wens van de Nederlandse regering om een MH-17 tribunaal op te richten. Doel is de schuldigen te straffen en een gebaar te maken aan de nabestaanden. Degenen die het nieuws allemaal beter gevolg hebben weten allemaal welke man, al dan niet indirect, verantwoordelijk is voor deze daad. De hoogste man van Rusland die zichzelf onschendbaar acht en nooit tijdens zijn aardse bestaan voor welk gerechtshof dan ook zal verschijnen. Elke poging die hierop wordt ondernomen zal uitmonden in een klucht. Een schertsvertoning die zijn weerga niet kent. Hooguit zullen er een paar armlastige soldaten worden bestraft die handelden in opdracht van hun superieuren en strenger bestraft zouden worden als zij hun daad niet hadden verricht.
Het tweede bericht dat mij deed sidderen was het duurzaamheidgehalte van onze energievoorziening. Van 28 europese landen die onderzocht zijn neemt Nederland de 26e plaats in op dit gebied. In een regering waarin een persoon zit die zijn curriculum vitae kan bekronen met functies als milieuactivist en directeur duurzame energieleverancier is dit wel een zeer bedroevend resultaat.

Wat de grond bij mij echt deed beven was het bericht dat de gaskraan in Groningen een stuk dichter gaat en dat er mogelijkerwijs gas wordt ingekocht bij Gazprom. Alsof je toestaat dat je huis wordt verwarmd door de duivel zelf. Iedereen die afgelopen jaren niet onder een steen heeft gelegen weet wel dat Gazprom en het machtsimperium van de onschendbare Russische leider met elkaar zijn verweven. Het verbaasd mij dan ook zeer dat de regering aangeeft de schuldigen van de MH-17 ramp te willen maar ondertussen de positie van de hoofdverdachte, al dan niet onbedoeld, gaat versterken. Elk tribunaal zal bij voorbaat niet serieus genomen worden.
Als de Nederlandse regering echt een gebaar wil maken richting de nabestaanden van de MH-17 tragedie moet ze er voor zorgen dat zij kunnen verder leven in een vreedzame en duurzame wereld. Het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen lijkt mij een mooie eerste aanzet omdat het opraken hiervan tot steeds meer mondiale spanningen zal leiden.